Istäcket på den Arktiska oceanen under sommaren har minskat med ungefär hälften sedan mitten på 1970-talet. Det är allvarligt, men det är inte den avsmältningen som gör att havsytan stiger med två till tre millimeter varje år.
Det är issmältningen på Grönland, Antarktis och övriga glaciärer som gör att havet stiger.
Isen i den Arktiska oceanen flyter i havet. I stället är det de enorma ismassorna som ligger på land som när de smälter och rinner ner i havet gör att havet stiger. Sedan förindustriell tid har havet stigit med knappt två decimeter.
Det sägs att om all is på Grönland smälter skulle haven stiga sex till sju meter. Men det går inte snabbt och all is kommer inte att smälta under de närmaste århundradena. Dels finns det väldigt mycket is på Grönland och dels finns det, till skillnad från på Antarktis, stora berg längs med kanterna som håller tillbaka ismassorna från att glida ut i havet.
Men det är i dalgångarna, där glaciärerna sträcker sig ut i havet, som den stora avsmältningen sker. Runt om den gröna (vita) ön sträcker sig ismassor ut som tungor över havet i det som forskarna kallar shelfis. Och det är här stora ismassor har lossnat på senare år och flutit i väg ut i havet. Exempelvis vid Petermannglaciären i nordvästra Grönland.
När isen i den Arktiska oceanen är som minst i slutet av sommarsäsongen kan utbredningen mätas med ganska stor exakthet från satellit. Den har minskat med ungefär tio procent varje tioårsperiod sedan slutet av 1970-talet när sattelitmätningarna började. Däremot är det svårare att mäta hur tjockt istäcket är. Samma sak gäller istäcket över Grönland. Men det som går att mäta från satellit är när is och snö smälter på toppen av ismassorna. Fram till 2012 skedde detta aldrig på de högsta glaciärerna, bara på lägre höjder.
Den yta som smälter varje sommar ökar, säger Michael Tjernström, professor i meteorologi vid Stockholms universitet.
Och 2012 kunde man detektera en dag när hela Grönlands yta var smältande. Det var första gången.
Men den största avsmältningen sker där land och is möter hav och där istungorna som sträcker sig ut över havet värms upp både uppifrån, av luften, och nerifrån, av det allt varmare havsvattnet.
Det finns teorier om att Grönlands smältande glaciärer kan påverka Golfströmmen eftersom salthalten påverkas och därmed vattnets tyngd som är en viktig faktor som driver Golfströmmen. Och mängden varmt vatten som transporteras har minskat. Men samtidigt har temperaturen ökat mer, så mängden värme som transporteras med Golfströmmen mot Skandinavien har snarare ökat.
Det som är oroande med Grönlandsisen är all den överskottsvärme som lagras i glaciären. Även om lufttemperaturen skulle sluta att stiga finns det fortfarande värme lagrad i den is som fortfarande är frusen, men inte riktigt lika kall som tidigare. Och den måste bort innan man är tillbaka till den vanliga temperaturen.
När isen blir varmare och smälter på Grönland och i Arktiska oceanen får det effekter på hela jordens klimat. Det är nämligen skillnaden mellan kylan vid polerna och värmen vid ekvatorn som styr hela vårt vädersystem.
Arktis är för jorden som kylskåpet i köket. Skillnaden i temperatur mellan ekvatorn och polerna är det som driver våra vädersystem. Om den förändras, förändras också våra väderförhållanden.
Annika Clemens
---___________________________
Polarforskningssekretariatet
Är statligt och lyder under Utbildningsdepartementet.
Bedriver ingen egen forskning, men samordnar forskning på polerna.
Uppdraget är att stödja och främja all svensk polarforskning.
Leder forskningsexpeditioner till Arktis och Antarktis.
Har drygt 30 anställda i Stockholm och Abisko.