Kändisviner inget för experterna

Petter, Lill-Babs, Kizz, Ernst och inte att förglömma – våra egna Kentar. De har alla en gemensam nämnare, nämligen att de kändisar och marknadsför ett eget vin. Många kändisviner säljer bra, men är de goda? Vi lät tre sommelierer och en ölkännare avgöra den saken.

Foto:

Spaning2014-09-05 20:00

"Ju mer energi på etiketten desto mindre energi i flaskan", är ett uttryck bland vinkännare. När vi ställer upp de 14 flaskorna bredvid varandra får vinpanelen, som består av Lotta Junger, Maria Johansson, Emelie Lundgren och Jimmy Nilsson, genast farhågor.

– Lasse Stefans ser verkligen ut som ett dåligt skivomslag från 70-talet. Kanske passar bra om man ska ut och dansa, säger Emelie.

– Kizz! Alltså det måste ju vara bra vin, säger ölfantasten Jimmy som gillar gruppen skarpt.

Lotta Junger har öppnat Tingsgårdens vinkällare för oss. Där nere håller hon egna provningar och i 1700-talsvalven lagras också privatpersoners fina viner som behöver perfekta förhållanden.

I köket har Lotta ställt fram massor av glas, spottkoppar, vatten och bröd – för här ska det provas på riktigt, som sommielier gör med nya sorter.

Och vi börjar med det som passar som en fördrink innan maten – ett bubblande vitt vin, prosecco, en dryck som enligt Lotta och Emelie sålt bra i sommar.

– Vi har märkt en otrolig boom på Prosecco och på Systembolaget har det ofta varit halvtomt på hyllorna. Nu är det inte längre bara kärringar som dricker det och rosé. Man har fattat att det är gott med lite sötfruktigt innan maten, för det kickar igång smaklökarna mer än torra viner.

Eftersom vi tyckte att det var kul att få kommentarer om etiketterna gjorde vi inte en blindtest. Panelen fick inte heller veta priset på vinerna.

Efter testen sammanfattade Lotta Junger provningen:

– Alla tycker ju olika men helt kvalitetsmässigt var vi mycket överens. Till exempel Lasse Stefans, som kanske till och med var defekt, om det vinet hade kostat 29,90 hade det varit mer okej. Nu kostar det en hundralapp och det ska man inte betala för ett sånt vin.

Vinpanel betyg. 1– 5 (5 är bäst)

1) P.Lex prosecco brut, 99 kronor. (Rapparen Petters bubbel) Betyg: 3.

Prosecco är ett trevligt vin som passar innan maten för att kicka igång aptiten. Det här är sött, runt, mjukt och friskt. Lätt att uppskatta, folkligt, inga problem att dela på en flaska. Smak av päron, bittermandel. Blekgult, ungt, friskt, piggt vin. Doftar det skumbanan? Prosecco har ofta en godisaktig karaktär som tilltalar många. På vita viner kan det vara ett tecken på att det är ett risigt vin, att det är för mycket artificiella dofter i det. Men det här var helt okej.

2) Lill-Babs sauvignon blanc, (ekologiskt) 89 kronor. Betyg: Svag 2:a.

Varm och lite oljig i doften, inte strävt. Känns ofärdigt, smakar som att tugga på vindruvskärnor, träigt. Det känns som om de har pressat druvorna för hårt. Stackkars Lill-Babs! Vinet är för beskt men kanske passar bättre till mat.

3) Ernst Kirchsteigers, utvalda från Leth, 99 kronor. Betyg: Stark 3:a.

Otroligt populärt vin, speciellt i Örebro där Ernst kommer ifrån. Jättebra matvin men även bra utan mat, ganska lite syra. Jag gillar det, det är fräsch och har mycket trevlig doft. Passar säkert till Ernst bufféer.

4) Kent II edizione bianco, 141 kronor. Betyg: Stark 3,5

Ett vin från Toscana, ljusgult vilket tyder på att det inte är så gammalt och inte är lagrat på ekfat. Det doftar marsipangris, mango, bittermandel. Ganska gott, piggt och fräscht och håller päron- och mangotonerna även i eftersmaken liksom mandeln. Smakar godare än vad det doftar.

5) Robert Gustafsson selected, Chablis, 159 kronor. Betyg: 3

Ganska gult, doftar som Chablis ska dofta – citrus, stenigt, mineraler. Jordmånen i Chablis är väldigt kalkrik och mineralrik. Det kommer från de gamla havsbassängerna och det är därför som man säger att den doftar mineraligt. Chablis är alltid stram och jäkligt krispig. Den här var lite snäll, lite vaniljig. Eftersmaken är som om när man nyss borstat tänderna och tar en tugga på ett Granny Smithäpple. Gott vin men inte så stramt som jag hade väntat mig.

6) Kizz Shout it out chardonnay, 89 kronor. Betyg: Riktigt svag 2:a

– Nu blir det första femman, säger Jimmy innan han smakat på vinet.

Lite grönskimrande, trevlig doft men smakar halmigt, bondgård och har ingen eftersmak. Man kan möjligen göra sås på det, smakade ingenting. Tur att de gör bra musik i alla fall... haha.. Jag är ledsen Jimmy!

– Jo, men den funkar nog med lite Sprite till en Dagens eller på midsommaraftonen med en flaska i handen, svarar Jimmy.

7) Maria Montazami wine collection, chardonnay, 99 kronor. Betyg: 3

Citrongult, doftar som när man skalar tropiska frukter som mango, papaya. Det är som en hel fruktsallad och blir fyra tofsar på doften. Smakar lite besk, hon är lite mer för utseende än för smak. Ingen lång eftersmak, bara beskt, ändå ganska bra men skulle ju inte köpa en låda.

8) Le bistro Tina, 69 kronor. (Kravmärkt). Betyg:3.

Lilaaktig färg. Doftar körsbär, jordgubbar, biggaråer, mycket röda bär. Ett ungt, piggt och friskt vin men har lite för mycket spritighet. Lite beaujolaiskänsla, lätt fruktigt. Om man ska ha rödvin som pratvin skulle man kunna välja det här vinet.

9) Robert Gustafsson selected Bordeaux, 169 kronor. Betyg: 4 +. BÄST BETYG!!

Tät roströd färg vilket visar att det är ett äldre vin. Klassisk bordeauxdoft av stall och läder. Det här är ett riktigt rödvin, det känns läderstövlar, höstigt, kantareller. Eller biff, bea och bordeaux. Strävt, men det ska bordeaux vara. Den var skitgod. Robert får vara med på festen. Den var lite svårare att spotta ut än de andra.

10) Ernst Kirchsteigers utvalda från Toscana, 99 kronor. Betyg: Svag 2:a.

Rubinröd, riktigt härlig färg. Man kan nästan höra Ernst i bakgrunden, att han tassar omkring här i valven. "Smakar som en mogen kvinna", skulle han säga. Doftar som solmogna körsbär, mycket bärig och lite nejlika. Den var bättre i doften än i smaken. Surt och bittert, det här behöver man mycket bearnaissås för att kunna dricka till maten. Den känns inte klar. Tråkigt – doften lovade så mycket sen blev man besviken när man fick den i munnen.

11) Kent III edizione rosso, 179 kronor. Betyg: 4 (ANDRAPLATS)

Också rubinröd. Doftar jordkällare, multnande höstlöv och nästan lite kött. Trevlig smak trots den höga alkoholhalten på 13,5 procent. Den är balanserad. Jättegott. Rätt så kraftfullt så det passar nog bättre till mat som en pasta med karljohansvamp eller en risotto än som ett pratvin. Ernsts vin blir ju verkligen gummiverkstad och cykelaffär jämfört med det här trots att druvorna kommer från samma distrikt.

12) Lasse Stefanz Valpolicella classico, 99 kronor. Betyg: Inget, Misstänkt defekt.

Vi måste ändå ge han kredit för den mest osmakliga etiketten, ever. Den bara skriker LP-omslag från 1970-talet. Tunt i färgen, bedrövlig doft. Det här kan vara defekt, det doftar ostädat, surströmming, diskho och instängt. Och likadant i smaken – saft med citronsyra och sprit. Vi misstänker att den är defekt, den går inte att dricka. Vi passar på den.

13) Kizz Monster cabernet sauvignon, 109 kronor. Betyg: Stark 2:a

Tegelröd, tät, härlig färg. Doftar torkad frukt, lite julafton, svartvinbärsblad och lite fudge. Jäkligt trevlig doft men för mycket smak av alkohol, den sticker ut för mycket. Tyvärr är smaken lite platt, den försvinner snabbt. Bra tips är att dricka upp hela flaskan på en gång. Det är inget fel på vinet, smakar säkert bra till en grillad burgare med söta tillbehör.

14) Kizz Zin fire zinfandel, 101 kronor. Betyg: 3.

Zinfandel är ofta ett trevligt grillvin eftersom de har legat på fat och de rostade tonerna i faten de speglar grillsmaken mycket väl. Vinet är mörkt fruktigt och mjukt, ganska lätt att ta till sig. Doftar mycket blåbär, lite syltig. Den var okej, alkoholen är inte alls lika stickig som i deras cabernetvariant. Det här är mer drickavin är matvin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om