I Sparreholm har fester blivit ett återkommande inslag för att stärka samhällets gemenskap, i morgon lördag är det dags för årets höstfest som Bygderådet ligger bakom där äpplet är festens hedersgäst.
– Vi har fyra olika fester här för att det ska hända saker. Genom att träffas och prata har vi kul och bygger inga murar utan skapar olika sätt att mötas, säger Magnus Svensson från Gastronomigruppen.
Dagen börjar med en gemensam äppelplockning och skörden används sedan till att göra Sparreholmsmusten.
– I fjor samlade vi in två ton på en och en halv timme, i år får vi nog vara lyckliga om vi får in ett ton, säger Magnus Svensson.
Anledningen till den låga prognosen stavas en kall, blåsig och blött sommar.
– Rent fysiskt var det dålig knoppsättning i höstas och bina kunde inte komma ut och pollinera fastän det blommade. Bina gillar inte blötan och så här dåligt med äpplen har jag aldrig sett, det är jättemärkligt, säger Magnus Svensson.
Av de äpplen som väl plockas kan besökarna få hjälp av Julita Gårds äppelexpert Cecilia Hakfelt att sortbestämma dem. Om Magnus Svensson får rätt är de flesta av sorten Åkerö.
– Det är en av Sveriges mest uppskattade och planterade och finns i många trädgårdar i Sparreholm. Jag tror det beror på att den fick status tidigt, den är tunnskalig och många säger att det är deras favorit. Den finns inte i handeln så mycket eftersom den inte håller lika länge som till exempel Ingrid Marie.
Det första trädet med den rikskända sorten planterades på Åkerö säteri utanför Bettna år 1759 och bär frukt än i dag.
Höstfesten bjuder också på äppelkakstävling, äppelkaksfrossa i Folkets hus samt premiären för en egen äppeltavla likt föregångaren på Äppelmarknaden i skånska Kivik.
– Nu blir det en jätteliten tavla för att barnen ska få vara med och leka. Den kommer att vara delvis målad men det är en första liten grej att göra. Vi stöder och hjälper varandra, det är syftet med tavlan, säger Magnus Svensson.