I ett halvår har det varit besöksförbud på äldreboendena i Flens kommun. De boende har nästan uteslutande fått nöja sig med att hålla kontakt med sina närstående via telefon. En tuff tid för både äldre och anhöriga.
– De äldre har blivit sämre fort. Vi har många dementa där det går fort utför, de anhöriga missar mycket. Jag tror att det är de anhöriga som har lidit mest av att inte få träffas, säger Fia Stenroos som är undersköterska Åsens äldreboende i Sparreholm.
Vi träffas i äldreboendets trädgård och på bänken har Fia Stenroos sällskap av 101-åriga Inger Haraldsson. Hon tycker att det har fungerat okej att hålla kontakt med de anhöriga via telefon och lyfter fram personalen som en stor trygghet.
– Det har inte känts isolerat och det har ju varit befogat, säger Inger Haraldsson men tillägger snabbt:
– Men nog har man saknat att träffa dem, särskilt när det kommer småttingar, säger den forna Dunkersbon som har såväl barn som barnbarn och barnbarnsbarn.
Att kommunen nu väljer att lätta på besöksförbudet tas emot med stor glädje bland personalen.
– Vi har längtat efter det här! De boende har kunnat träffa sina anhöriga på ett begränsat sätt ute på altanen, men det är inte samma sak, speciellt inte nu när det börjar bli kallt, säger Sofia Larsson som är enhetschef på Åsen.
Besöken av anhöriga kommer dock vara omgärdade av restriktioner. Folkhälsomyndigheten har lämnat en rad rekommendationer som bland annat handlar om att inte besöka om man inte är fullt frisk, att hålla god hygien, inte komma för många på besök samtidigt, fortsätta hålla avstånd, att boka tid innan och ta reda på vilka rutiner som gäller på respektive boende.
På Åsen har man bestämt att ha besökstider under förmiddagen och eftermiddagen där de anhöriga får anmäla sina besök. De möts då upp av personal som lotsar in dem på den boendes lägenhet. Anhöriga får inte vistas på de allmänna ytorna.
– Man får absolut inte komma hit om man har förkylningssymptom. Det gäller att alla hjälps åt och tar hänsyn till det vi har kommit överens om här. Vi kan inte vara poliser, vi kommer släppa in anhöriga till de boende och litar på att de håller en armlängds avstånd, säger Sofia Larsson som erkänner att det finns en viss oro.
– De boende tillhör riskgruppen och det gör många anhöriga också. Det här är en pandemi vi inte vill få in här. Alla måste hjälpas åt och ta ansvar.