Bygderådet vill starta friskola i Sparreholm

Bygderådet i Sparreholm är berett att starta friskola.
— Det är för att det ska vara tydligt att det är bygden som står bakom, säger Anna von Post, som ingår i arbetsgruppen.

Foto:

Sparreholm2014-01-17 05:00

Nu arbetar föräldrar och andra ortsbor i Sparreholm med en ansökan till Skolinspektionen. De ansöker om att få starta friskola i samhället hösten 2015. Men föräldrarna hoppas fortfarande på att den kommunala skolan blir kvar på orten.

— Vi hade aldrig dragit i gång det här om inte skolan hade varit hotad. Det finns inget egenvärde i att ha en friskola på orten. Regin spelar ingen roll, vi är bara måna om att det ska finnas en bra skola i Sparreholm, säger Anna von Post som är med i gruppen som arbetar med friskoleansökan.

Varför ansöker ni innan ni har fått ett besked från kommunen?

— Vi vågar inte lita på att kommunen har kvar skolan. Vi måste vara beredda så att det inte blir ett glapp om skolan stängs. Om ansökan godkänns av Skolinspektionen kan vi starta hösten 2015.

Det är Sparreholms bygderåd som ska stå bakom skolan. Bygderådet har bildat ett aktiebolag som ska vara huvudman.

Varför ska bygderådet driva skolan?

— Det är för att det ska vara tydligt att det är bygden som står bakom. Det här är bygdens projekt, säger Anna von Post.

Såväl bygderådet som ni föräldrar är nya i branschen. Hur ska ni klara att driva skola?

— Det kommer att finnas en kompetent rektor, administratörer och behöriga lärare. De ska stå för kunskapen om hur man driver en skola. Men självklart ska vi som huvudmän ta vårt ansvar.

Skolans budget kommer att vara anpassad för 77 barn vilket är ungefär så många som går på Ekbackens skola i dag. En undersökning som föräldrarna har gjort visar enligt Anna von Post att många är intresserade av att deras barn ska gå på skola i Sparreholm.

— Vi har också anlitat en extern konsult som ringer runt till familjer i området och undersöker intresse.

Arbetsgruppen har också varit i kontakt med kommunens fastighetsbolag för att undersöka om det är möjligt att hyra Ekbackens lokaler om den kommunala skolan stängs.

— De är beredda att ha förhandlingar med oss.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om