Det var strax innan 17.30 på måndagen som räddningstjänsten fick kännedom om att en man försvunnit från en fisketur. Dykarteamet från Nyköping som jobbar för Sörmlandskustens räddningstjänst var på plats i ett tidigt skede.
– När vi kom fram hade man ännu inte hittat någon vak så det var fortfarande oklart vad som hade hänt, säger Henrik Holm, dykledare vid Sörmlandskustens räddningstjänst.
Senare in på kvällen upptäcktes en vak drygt 70 meter från en ö och drygt en kilometer från strandkanten. För att dykarteamet skulle kunna ta sig ut till vaken krävdes två svävare.
– Vi använde svävarna som dykplattformar. Vi kunde inte stå på isen för då hade vi också gått igenom. Det var blankis.
Flera av mannens tillhörigheter hade då upptäckts vid vaken. Dykarna sökte först efter mannen vid ytan men hittade honom senare på drygt fyra meters djup.
– Det var en ganska stor vak. På vissa ställen var isen uppemot en decimeter, men just där mannen gick igenom var isen bara två centimeter, säger Henrik Holm.
I och med att vaken hade hittats fokuserade dykarna på att förbereda sig för att hitta mannen avliden under vattenytan.
– Vi har våra rutiner och i det här fallet blev det ett eftersök och inte en livräddning. Det gjorde att vi kunde jobba ganska lugnt och lägga upp en plan. Men det här är ett av de mest avancerade dyken vi gör – att vi dyker där vi har is över huvudet. Vi har kylan emot oss och utrusningen kan frysa, plus att isen var väldigt dålig.
Dykarna är även tränade i att gå in i sina respektive arbetsroller vid den här typer av olyckor.
– Alla vet sina roller och vi har alltid en plan B. Vi hann prata ihop oss innan och förstod att mannen hade legat i vattnet ett tag. Det är jättetragiskt att vi inte kan rädda personen, men det är också jätteviktigt för de anhöriga att vi får upp personen ur vattnet så att de kan få ett avslut.
Och fortsätter:
– Vi är tränade för det här och man förbereder sig mentalt för vad man kan komma fram till.
I januari i år inträffade en liknande händelse där en man gick igenom isen i Gnesta kommun.
– Att folk går igenom isar händer, säkert oftare än vi tror, men många är tränade för att ta sig upp. När vi får in larm så är en person oftast redan försvunnen, säger Henrik Holm vid Sörmlandskustens räddningstjänst.