Efter långdragen process – vattendom väntar Båven

En dom från 1941 styr än i dag hur vattenståndet i Båven skötts. Men efter en lång process ger nu länsstyrelsen Nyköpings kommun ett föreläggande om tillstånd för reglering.

transport.jpg

transport.jpg

Foto:

Sparreholm2015-06-23 08:00

Båven är hem till den högt värderade malen, har ett rikt fågelliv och är livsviktig för Flens vattenförsörjning. Men den har saknat en vattendom som reglerar vattenståndet och andra miljöaspekter, i stället har fastighetsägaren Nyköpings kommun förlitat sig på en dom från 1941 som upprättades mellan två aktörer som inte längre är verksamma.

– Domen säger att från den första april till sista augusti ska utloppet vara öppet oavsett vilket väder det är. Om det som förra året blir torka sjunker vattenståndet snabbt, säger Kenneth Marklund, ordförande i Sparreholms fiskeförening.

Han pekar på en mängd negativa faktorer som kommer med ett lågt vattenstånd.

– Det blir besvär med bryggor och att solljuset tränger längre ner i vattnet och sätter fart på växtligheten. Malen kräver 22 grader varmt vatten och att den kan lägga rom, men de senaste två åren har den inte kunnat göra det på grund av det låga vattnet. Det har också betydelse för gäddornas lekperiod, säger Kenneth Marklund.

Enligt honom har regleringen sköts efter förstånd och det har fungerat bra för det mesta, men 2008 skedde en förändring.

– Det har setts mellan fingrarna tidigare men då var det en man vid Lidsjön som gjorde ett överklagade till miljödomstolen och de fastställde att den gamla domen ska gälla. Efter det har inte Nyköpings kommun kunnat frångå den domen, men den är ingen vattendom, säger Kenneth Marklund.

Han har ingått i en arbetsgrupp med intressenter från jordbruket, fiskeföreningar och markägare runt sjön som jobbat förgäves i flera år för få till en vattendom. Kommunen har hållit sig till den gamla domen för att inte hamna i ett juridiskt trångmål.

Men nu har länsstyrelsen förelagt kommunen om att ansöka om tillstånd för få bedriva vattenverksamhet vid sjön och en eftersatt förändring är på gång.

Jerry Persson från Nyköpingsåarnas vattenvårdsförbund har också ingått i arbetsgruppen.

– Vi har jobbat i flera år med att få kommunen att skötta detta på ett bättre sätt. Men vi har inte lyckats den frivilliga vägen och nu blir det hårt mot hårt när länsstyrelsen ställer krav. Det är inte bra som det är i dag och det behövs en förändring, säger han.

Flens kommun har Båven som sin råvattentäkt och är beroende av sjön för sin vattenförsörjning. Uttaget av råvattnet sker vid Skebokvarnsviken som är så grund som sex meter vilket innebär att den är väldig känslig för lågt vattenstånd speciellt under sommarmånaderna.

– Det är tre luckor som styr vattenflödet. I och med att den gamla domen är skriven som den är att alla ska vara öppna blir det att vattnet snabbt sjunker undan en torr sommar. Normalt sett skriver man inte domar så utan en högsta och lägstanivå beskriver hur man ska ha det, säger Jerry Persson.

Nyköpings kommun har nu ett år på sig att söka ett tillstånd som ska baseras på miljöbalkens krav.

– Det ska vara ett underlag för hur regleringen ska skötas och det är mycket snabbt för en komplicerad process. Men det viktiga nu blir att man kan kontrollera vattenståndet och en reglering som tar aspekt till allt kring Båven. I dag är det vädrets makter som styr helt och hållet, säger Kenneth Marklund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om