Efter tre år – nu ligger Båvens sjökort klart

Nu är varje litet skrymsle och vrå av Båven kartlagt. I två år har frivilliga mätt sjöns djup och nu finns sjökortet att beställa.– Det är stort intresse, folk hör av sig varje dag, säger Ola Haglund.

Sjökort-140512-fle-db-6.jpg

Sjökort-140512-fle-db-6.jpg

Foto:

Sparreholm2014-05-13 06:00

I många år har det funnits en önskan om ett ordentligt sjökort över Båven från de som frekvent vistas på sjön. För tre år sedan tog Sparreholms båtklubb tag i saken. I slutet av april 2011 ansökte klubben om bidrag från Leader Inlandet, en ansökan som föll i god jord. Sedan dess har det jobbats frenetiskt ideellt.

– Vi har nog lagt ner minst 2 000 arbetstimmar tillsammans, säger Britt-Marie Roolf-Pettersson, ordförande i klubben.

Med hjälp av flygkartor från lantmäteriet, som visar var det är grunt, men inte hur grunt, har frivilliga med speciell utbildning från båtklubben åkt Båven runt och mätt djupet. De har använt sig av ekolod, gps och dator för att på så sätt registrera varje liten del av sjön. Totalt finns över 500 000 mätpunkter registrerade.

– Till sist har vi mätt med en pinne för att det ska bli så exakt som möjligt. Det är så exakt man kan få det, säger Ola Haglund, som är klubbens kassör.

Ett sjökort är aldrig hundra procent tillförlitligt, men sannolikheten att någonting händer nu är betydligt mindre än tidigare. Det senaste dokumentet över Båven är en sjökarta från 1953.

– Det har hänt en del missöden på Båven. Det har nog kostat folk en hel del pengar genom åren. Man har inte vågat åka på andra platser än där man vet säkert hur det ser ut, säger Ola Haglund.

Det nya sjökortet hoppas Ola Haglund och Britt-Marie Roolf-Pettersson ska få fler att upptäcka mer av Båven som sträcker sig till såväl Nyköpings som Gnesta kommun. De tror även att turismen kan öka i sjökortets spår.

– Vi har upptäckt så många nya fina platser av Båven som vi inte hade sett förut under arbetet, säger Ola Haglund.

– Ingen känner till Båven till 100 procent, det här har varit både jobbigt och roligt, säger Britt-Marie Roolf-Pettersson.

Sjökortet innehåller även bland annat fågelskyddsområden, telefonledningar och elkablar. Boende längs Båven med god kännedom om sjön har varit med i processen och mycket tid har ägnats åt korrekturläsning av sjökortet.

Nu är det dock klart och två varianter är framtagna, en bläddervariant och en större variant med översikt över hela Båven. Dessutom ska ett speciellt sjökort för kanotister tas fram framöver. Sjökorten kan beställas via båtklubbens hemsida.

– Det är stort intresse, folk hör av sig varje dag, säger Ola Haglund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om