En arena för kärleken till hästar och dressyr

I går startade ARena2015 på Sparreholms slott och hästcenter, ett evenemang som arrangören själv kallar för en festival i ridkonst.

Arena2-150717-fle-mo.jpg

Arena2-150717-fle-mo.jpg

Foto:

Sparreholm2015-07-18 08:00

Läktarna var välfyllda i ridstallet när invigningen med karoliner till häst hölls på fredagsförmiddagen. Intresset inför evenemanget har varit bra, även om det skiljts sig lite från det succéartade fjolåret.

– Då var det lite nyhetens behag men i år har folk bokat senare. Vi har 300 bokade både på fredagen och lördagen och 200 på söndagen, säger Åsa Wallin som är marknadsansvarig på hästcentrat.

Förra året var första gången festivalen arrangerades och precis som då lockar årets upplaga hästägare och andra intresserade från såväl Sverige som de nordiska grannländerna. Festligheterna pågår fram till söndag och mönstrar fem instruktörer som parallellt med varandra undervisar sammanlagt 40 ridelever i klassisk dressyr.

– För tävlande finns det väldigt många forum att samlas på men vi vill fokusera på utbildningen, upplevelser och uppvisningar med hästarna. Hästmänniskor är väldigt passionerade och vill dela med sig av sitt intresse, säger Åsa Wallin.

Förutom undervisningen bjuds det på föreläsningar, uppvisningar, konstutställningar och samspel utan sadel och träns. Konstnären Lobelia Barker kommer att måla en häst som om den inte hade skinn med synliga ligament och skelett medan Monika Sanders förklarar biomekaniken.

– Det är väldigt åskådliggjort och blir nog häftigt. Sist ut på söndag är en uppvisning på avancerad nivå med en av instruktörerna Malin Hellstedt. Vi vill ge inspiration på alla nivåer och visa på vad du kan använda din häst till när du utbildat den, säger Åsa Wallin.

Men redan på lördagen finns det events som sticker ut.

– Då visar Kenta och Marie Nicander beridet bågskytte utan tyglar, säger Åsa Wallin.

Med ARena2015 vill arrangören skapa nyfikenhet kring dressyren och hästarna och bidra till ökad kunskap och nätverkande.

– Dressyr är till för hästen, det är kärnan som vi alltid fokuserar på. Vi rider för att hästen ska bli starkare, stoltare och gladare och förhoppningsvis blir ryttaren det med, säger Åsa Wallin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om