Under pandemin satt Johan Molander i sitt hus och tittade ut över den lilla sjön och skogen som barkborren ännu inte hade börjat inkräkta på. Tidigare har han haft fullt upp, men nu fanns det plötsligt tid att börja skriva en bok.
– Jag har pandemin att tacka för att jag till slut samlade mig till att göra detta, säger han.
Johan Molander har ett helt arbetslivs erfarenheter av utrikespolitik i bagaget. Sedan 1972 har han tjänstgjort på utrikesdepartementet, och sedan dess har han, bland annat, verkat i Moskva. Med sin bok "Diplomatens sista depesch" vill han, som han säger, ta bladet från munnen och lyfta saker han tyckt varit tvivelaktiga i svensk utrikespolitik.
Men boken rymmer också berättelser från hans liv, framväxten av putinismen och en analys av utvecklingen efter 24 februari, när Rysslands inledde sitt militära angrepp mot Ukraina. Men det är inte bara en kritisk röst, det finns också rum för kärlek.
– I allt detta är jag märkligt nog väldigt förtjust i ryssar. Jag har haft det roligt i Ryssland, och är väldigt fascinerad av rysk kultur, litteratur och rysk historia, säger Johan Molander.
På frågan om han tycker västvärlden varit naiva gentemot Ryssland, är Johan Molander förlåtande i sin ton.
– Det finns en form av självplågeri i väst i att man har gjort fel, och borde gjort på ett annat sätt. Jag tror att man från västs sida har gjort vad man kunnat för att inlemma Ryssland i ett internationellt samarbete, säger han.
Han tror det var förvånande för Putin att se att USA och EU till slut gemensamt kunde stå enade mot Ryssland.
– Ju gräsligare Ryssland bär sig åt i Ukraina desto större är chansen att den europeiska enigheten håller.
För Rysslands del tror han att landet går en oerhört osäker framtid till mötes. Sedan 2014 har det skett en betydande utvandring bland befolkningen, av människor som inte har någon framtidstro i Ryssland. Och nu senast med de unga män som flyr landet för att inte bli mobiliserade i kriget.
– Ryssland står inför en katastrof. I bästa fall blir det en riktig revolution, men det är svårt att tänka sig. Eller så blir det en förbittrad stat. Vem kommer att vilja samarbeta med Ryssland i framtiden?
Vilken är den vanligaste missuppfattningen du stöter på om Ryssland?
– Vad jag inte tror många förstår, är den märkliga splittring eller dualism som finns i nästan varje ryss. Det vill säga att det är ett folk som sedan lång tid tillbaka, under hela sovjettiden, är vana att vara två personer. En när man är hemma, eller i den absolut närmsta kretsen, och en annan när man är utanför hemmet, säger Johan Molander.
Han beskriver en märklig förmåga att kombinera två synsätt. Om det görs en så kallad "oberoende undersökning" så kommer folket antagligen att svara det som förväntas. Medan de hemma kan tycka något helt annat i frågan.
– Den här graden av två personligheter är någonting som kan vara svårt att förstå för oss svenskar som är mer helgjutna. Det gör att vi inte har någon aning om vad folket tycker i det här kriget. Vi kan inte veta, säger han.
På måndag kväll talar tidigare diplomaten Johan Molander om sin nya bok "Diplomatens sista depesch", på Skebokvarnsgården.