Emma Dolk från Sparreholm hade redan jobbat på restaurangen i sex år när Östersundssonen Gustaf Dolk började 2016. Nu håller han deras nyvakna bebis i famnen, samtidigt som de visar runt på den kuperade höjden strax bortom Kroksätter där Emma växte upp. Leran klafsar under skorna när Gustaf Dolk tar några steg åt höger och utbrister:
– Nu står vi nästan i ditt rum, Frank!
Samtidigt visar Emma Dolk var ytterväggarna på det framtida hemmet är tänkta att löpa, var ytterdörren skulle kunna placeras och var det intilliggande potatislandet är tänkt att grävas.
De har nämligen bestämt sig för att ta med sig det bästa från sitt fjäll och flytta hem till hjärtat av Sörmland. Här, på höjden mellan övriga medlemmar ur Dolkfamiljens olika hus och järnvägsspåret, vill de både bo och arbeta. Planen är nämligen att driva en egen konceptrestaurang i hemmet.
– Vi tänker att man till exempel kan få vara med och lära sig göra pasta eller koka fond, säger Emma Dolk.
Upplevelsen ska vara avslappnad, men med råvaror av högsta kvalité. Krögarparet har en idé om att engagera lokala jaktlag, att använda nötkött från gården som hennes pappa Per Dolk driver och att servera grödor de själva har odlat. Och till det ska det serveras noga utvalda viner, främst av blå nebbiolodruvor från Piemonte i Italien.
Nu inväntar de bygglov för att få börja sitt drömprojekt på riktigt.
Restaurang Granen i Åre har upprepade gånger prisats för att ha den bästa italienska vinlistan i Sverige, enligt Star wine list. Rapparen och entreprenören Petter Askergren gick in som delägare i restaurangen 2017 och flyttade då dit sin egen vinsamling, vilket blev starten på verksamhetens ökade fokus på dryck.
Nu bygger Gustaf Dolk sin egen samling och kommer även i den egna verksamheten att fokusera på det italienska och ser fram emot att hålla vinprovningar i Sparreholm. De vill att gästerna både ska få en härlig upplevelse, men samtidigt ha chans att lära sig något nytt.
– Det ska vara anpassat för ett mindre gäng. Man ska känna att man är hemma hos oss, men samtidigt ska det vara väldigt professionellt, säger Emma Dolk.
Än så länge finns inget spår av den nästan 300 kvadratmeter stora villa, som de hoppas ska torna upp sig på platsen nästa år. Endast några gula markörpinnar vittnar om planen som har arbetats fram tillsammans med en arkitekt.
– Det blev kanske större än vi först hade tänkt, men bara köket och vardagsrummet är nästan hundra kvadrat tillsammans, säger Gustaf.
Den ytan, och vinkällaren, var paret snabba och noga med att planera in i minsta detalj. Det kunde arkitekten snabbt konstatera, men med övriga ytor var experthjälpen välbehövlig.
– Det är liksom de rummen som vi lever i, sedan behövs det lite sovrum för att stoppa in alla i för att sova, men det är inte så noga, säger Emma och skrattar.
Senast nästa jul planerar familjen att vara på plats i huset. Där ser de fram emot att få uppleva tydligare årstider och varmare dagar än i Åre. Många av de grödor de ser fram emot att kunna odla och servera, har de haft svårt att få tag på riktigt lokalt. Det har varit för kallt.
– Förra året lyckades vi i princip inte hitta någon svamp alls. Men när vi stannade med bilen och gick ut här så fanns det hur mycket som helst. Då sa Gustaf "Här ska vi bygga vårt hus!". Och nu blir det så, säger Emma Dolk.