Hårt slag mot Sparreholms mötesplats: "Det är ett hån"

Såväl bygdrådet på orten som representanter för Flens kommun har skrivit vädjande brev. Målet är att rädda kvar en viktig service hos Sparreholms kiosk och grill.

Rani Hanna har drivit Sparreholms kiosk och grill i 13 år. Nu har ATG sagt upp sitt avta med kiosken.

Rani Hanna har drivit Sparreholms kiosk och grill i 13 år. Nu har ATG sagt upp sitt avta med kiosken.

Foto: David Gagnert

Sparreholm2020-12-28 06:31

Kiosken i Sparreholm har i årtionden varit en naturlig mötesplats för ortens invånare. De senaste 13 åren har Rani Hanna drivit verksamheten.

– Det har varit en rolig tid där jag har lärt känna de som bor här, vissa kunder har blivit mer som vänner, säger Rani Hanna.

Förutom grill och försäljning är kiosken även ATG-ombud vilket innebär att de erbjuder spel på trav. En gren som inte inbringar några större intäkter men som är viktig service. ATG är populärt hos framför allt den äldre generationen som varje onsdag och lördag, innan pandemin, samlades i kiosken för att följa V75.

– Det här är en samlingsplats för Sparreholms äldre. De träffas här, pratar, spelar, handlar och trivs, säger Ingegerd Branting, ordförande i Sparreholms bygderåd.

undefined
Rani Hanna som driver Sparreholms kiosk och grill samt Ingegerd Branting, ordförande i Sparreholms bygderåd, vid spelhörnan i kiosken. En hörna som snart är ett minne blott.

I april stängde Rani Hanna tillfälligt kiosken på grund av pandemin men öppnade några veckor senare. Då valde han dock att endast servera kunderna genom en lucka för att förhindra smittspridning. Det föll inte i god jord hos ATG som kom till kiosken och krävde att kunderna skulle få tillgång till lokalen.

– Det gick bra att ha lucka och kunderna tyckte också det var bra. Jag gav dem det material de behövde så de kunde spela som vanligt. Men ATG sa att det var oacceptabelt, de sa att jag skulle ta bort luckan eller så skulle de ta bort ATG. Det spelade ingen roll att jag sa att det är corona och inte vanlig tider, säger Rani Hanna.

Han såg sig tvingad att öppna upp för kunder igen. I september kom nästa dråpslag från ATG:s håll. De levererade budskapet: Höj er omsättning inom tre månader från 15 000 kronor i veckan till 20 000 kronor i veckan eller bli av med avtalet.

undefined
Varje onsdag och lördag brukar många Sparreholmsbor samlas i kiosken och följa V75.

– Försäljningen har sjunkit sedan 2018 och enligt ATG går de back på oss. De sa att antingen avslutar de avtalet eller så ger de oss tre månader att försöka höja omsättningen. Vi var tvungna att ta chansen, säger Rani Hanna.

Han gick ut med en uppmaning om att de som vanligtvis spelar via nätet istället skulle stötta kiosken. Några dagar senare kom papper från ATG där det stod att avtalet skulle sägas upp från den 28 december. Märkligt tänkte Rami Hanna men antog att det var en formalitet om de inte skulle lyckas höja omsättningen. När han kort senare fick papper om att ett företag skulle komma den femte januari och plocka bort ATG:s maskiner kände han att det var mer än märkligt.

– Inget var ju klart än, vi hade inte fått chans att höja våra siffror. När jag ringde honom sa han att vi aldrig hade klarat av det ändå och att det inte fanns något vi kunde göra, säger Rami Hanna.

Han känner sig överkörd av ATG och djupt kritisk till att företag med statlig representation inte tar mer ansvar för landsbygden.

undefined
Kiosken i Sparreholm har i många år varit en av samlingspunkterna på orten.

– Dessutom säger de att de inte vill bidra till spelmissbruk men kräver ändå att vi ska höja omsättningen, säger Rani Hanna.

Han har får medhåll av såväl bygdrådet som Flens kommun, där bland andra näringslivschefen Mikael Larsson skrivit under, som författat varsitt brev till ATG i hopp om att få dem att behålla avtalet med kiosken.

– Man pratar om att landsbygden ska leva, vad är det här? Bydgeråden jobbar för att hela kommunen ska leva och ha tillgång till service. Det här är ett hån mot landsbygden, säger Ingegerd Branting.

– Samtidigt som det här gör mig upprörd är jag chockad, tacksam och glad över hur alla stöttar oss, säger Rani Hanna.

Har monopol på hästspel

AB Trav och galopp (ATG) startades 1974. De har som uppdrag att tjäna pengar till trav- och galoppsporten. Pengarna från spelet går till prispengar och till driften av trav- och galoppbanorna. En del går också till tränar- och uppfödarpremier och en del används för övergripande insatser för hela den svenska hästnäringen.

ATG har monopol vilket innebär att de är det enda spelbolaget som har tillstånd att bedriva spel på hästar i Sverige enligt avtal med staten.

Källa: atg.se

Karta: Sparreholms Kiosk & Grill
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!