När hunden Jenna plötsligt började rulla sig i det höga gräset trodde Helena Andersson att hon att hon hade hittat någonting snuskigt – men tvärtom. Hunden hade upptäckt en gömma av stjärnhovstryffel bland löven på marken. Årets sommar har givit bra förutsättningar för den ätbara svampen.
– Förra året fanns det ingenting, men i år är det bättre. Där de växer finns det mycket och de har varit väldigt stora, det är gynnsamt, säger Helena Andersson från Malmköping, som håller i kurser i svampsök med hund.
Hon letar efter tryffel på betad mark med ädellöv och låter hundarna berätta var svampen finns.
– De tycker att det är jätteroligt. De har lärt sig att de får belöning, så det lönar sig att jobba, säger hon.
Med sig ut på svampjakt i Sparreholmstrakterna har hon border collin Wilma och Jenna som är en welsh corgi cardigan. När det gäller annan typ av svampplockning brukar hon vara generös med exakta tips på smultronställen, men nu är hon mer hemlighetsfull.
– Just med tryffeln är jag lite diskret, säger Helena Andersson.
När hon var ute i skogen i slutet av förra veckan hittade sällskapet på ett par timmar ett par kilo tryffel, där den största enskilda svampen vägde omkring ett halvt kilo.
– Det var årets största, hittills, berättar hon.
Svampen lägger hon i frysen och använder sedan som smakförstärkare i maten – hon gör tryffelsalt, tryffelsmör och ibland river hon den över pasta.
För att vara en tryffelsort är stjärnhovstryffeln relativt billig, men priset ligger ändå på mellan tusen och tre tusen kronor kilot, berättar Patrick Björck. Han är svampexperten från Sparreholm som tillsammans med Eskilstunabon Aleks Tudzarovski driver Europas största svampforum, Facebookgruppen Svamp-klapp med drygt 43 000 medlemmar.
Han berättar att den aktuella sorten är den vanligaste tryffeln på det svenska fastlandet och att den växer i två små områden, ett i Östergötland och ett i Sörmland. De år som det finns gott om kantareller finns det också gått om stjärnhovstryffel, då deras tillväxt triggas av samma faktorer.
– Anledningen till att man hittar så gott om stjärnhovstryffel i år är att det har kommit tillräckligt mycket vatten för att fruktkropparna ska kunna knuffa sig upp genom jordytan, säger han.
Även förra året fanns alltså svampen, men då blev den sällan så stor att den orkade sig genom marken.
För att veta om svampen man hittar är lagom mogen rekommenderar han att man, även om man inte är hund, använder sitt luktsinne.
– Om den inte luktar alls är den väldigt ung, om den luktar gummi är den inte mogen men om den har en tryffelarom, alltså en härlig blandning av cykelverkstad med stampat jordgolv och en stänk diesel, då är den ätmogen. Men om du sticker ner nosen och det börjar lukta surströmmingsspad, då är den övermogen, säger han.
Har du några tips till den som vill leta tryffel?– Man ska titta i gamla gräsmattor eller gammal betesmark, runt träd. Då tittar man noga på marken och när man ser något som ser ut som en potatis som sticker upp ur marken så krafsar man runt där, det man ser är bara toppen på isberget. En liten obetydlig skymt av ett skal som sticker upp, det kan visa sig vara en tryffel på åtta hekto, så det gäller att pilla försiktigt så man får med hela tryffeln. De sitter ofta som ett kluster av fruktkroppar.