"Är inte okej – det är jättebra när barn berättar"

Nioårige Jens historia om kärleken till dans – och hur han har retats för den – har berört många. Nu tipsar jämställdhetskonsulten Kristina Henke om vad man kan göra för att motverka machokluturen försvinna och att ge andra pojkar en bättre syn på dans.

Nioåriga Jens som älskar att dansa har fått utså mycket mobbning på grund av sin passion. Jämställdhetskonsulten Kristina Henke ryter ifrån, "Har vi inte kommit längre".

Nioåriga Jens som älskar att dansa har fått utså mycket mobbning på grund av sin passion. Jämställdhetskonsulten Kristina Henke ryter ifrån, "Har vi inte kommit längre".

Foto: Ivonne Svahn och Samuel Josefsson

Sparreholm2022-05-03 19:06

Efter reportaget om den nioåriga dansaren Jens har tidningens olika kommentarsfält på sociala medier fyllts av kärleksfulla hälsningar. I artikeln berättade han bland annat att han har blivit mobbad för sin hobby, som inte stämmer in i den normativa bilden av vad pojkar "ska" ägna sig åt.

– Det var tufft, pojkar i skolan som sa dumma skämt. Det var inga snälla ord. Pojkar ska spela fotboll, innebandy – inte dansa. Det ska bara tjejer göra. Det var den typen av machokultur. Han har gråtit och fått byta skola på grund av det här. Jens är en tuff och modig pojke, berättade Jens mamma Oxana Erixon i artikeln.

undefined
Kristina Henkel lyfte fram många situationer i vardagen där flickor och pojkar behandlas olika. Hon blev väldigt berörd när hon fick höra Jens historia.

Kristina Henke driver OLIKA som utmanar stereotyper och normkreativitet. Hon är statsvetare med genusinriktning och specialisering på jämställdhet i förskola och skola och blir arg när hon får höra Jens historia.

– Det är så sorgligt när du berättar det här. Det känns som att det är en historia från 1900-talet. Har vi inte kommit längre, undrar hon?

Kristina Henke tycker att det är stort av Jens att berätta om sin resa. Hon blir samtidigt jätteglad när hon får höra att han har kommit in på den kungliga balettskolan i Stockholm.

– Det är underbart att höra och jag tänker att det är jättebra när barn berättar för då kan vi vuxna göra någonting.

undefined
Efter tidningens repotage med danskillen, som har kommit in på kungliga balettskolan i Stockholm, har Jens fått ta emot enorm kärlek och stöttning på sociala medier.

Ingen ska behöva utstå mobbning i skolan, anser Kristina Henke. Hon säger att man ska kan undvika sådant i framtiden genom att prata om dans på olika sätt.

– Det är inte okej, skolan ska hantera det här. Barnen har skolplikt och det ska vara en trygg plats för alla. Det gäller att prata om dans på olika sätt. För att vara dansare måste man vara jättestark, precis som en fotbollsspelare. Dansare har så mycket muskler. Sådana samtal måste man ha för att rucka på normerna som säger att dans är något "tjejigt".

Kristina Henke säger också att föräldrarna, vars barn retas, måste titta tillbaka på sig själva och fundera på vad de har för värderingar.

– Det är inte så att barn själv hittar på att killar som dansar inte är okej.

– Vi kan inte bara låtsas om att det inte händer. Vi behöver ge barnen strategier för hur man kan säga ifrån på rätt sätt. Men också se till att alla som står bredvid säger ifrån, att man är en schysst kompis. Det är jättebra att den här frågan uppmärksammas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!