– Det känns jättebra att vi har blivit nominerade. Vi har en stor givarskara, som gör det möjligt för oss att bedriva verksamheten. Det är ett bra betyg för deras insatser och för vårt arbete för naturen, säger Lo Jarl, som är verksamhetsledare i insamlingsstiftelsen Naturarvet.
Stiftelsen startades av två kvinnor i Luleå 2004. Lo Jarl blev verksamhetsledare 2015 och driver den i dag tillsammans med sin hustru Ywonne Jarl, som är engagerad helt ideellt. Båda är bosatta i Sparreholm.
Sörmland består till större delen av brukad skog. Naturarvet vill i stället bevara gammelskog, där det inte bedrivits något modernt skogsbruk, och skogen stått orörd en längre tid. I gammelskogar finns det flera hundra år gamla träd, tillsammans med yngre.
– I gammelskogar finns det mycket död ved, som är viktig för den biologiska mångfalden. Där finns många rödlistade arter som är viktiga att bevara, säger Lo Jarl och fortsätter:
– Skogarna vi förvärvar får sedan aldrig avverkas eller brukas, och får inte heller säljas. Så de har ett permanent skydd som är väldigt starkt. Starkare än ett naturreservat som i teorin kan upplösas.
Gammelskogar är vår effektivaste kolsänka på land. De ger bättre klimatnytta än många planterade bruks-skogar, eftersom de lagrar större andel kol från atmosfären, tack vare ett fungerande ekosystem.
– Största delen kol, 70 procent, är lagrad i marken och inte i träden. Träden samarbetar med svampar som drar ner kolet i marken ända ner till mineraljorden. I en snabbväxande granplantering kan det bli tvärtom, och skogen blir en utsläppskälla, säger Lo Jarl.
Naturarvet har förvärvat skogar i Norrbotten, Västergötland, norra Jämtland och i Uppland. Närmast är Svartsundets gammelskog, på Gräsö i norra Roslagen.
Att de blivit nominerade till priset tror Lo Jarl har att göra med att verksamheten har tagit fart det senaste året. Dels har deras insamling ökat, dels har de förvärvat fler skogar.
Nominerade till Årets miljöhjälte, som delas ut av WWF, är också artisten Sofia Jannok och kreatören Isabelle McAllister.
– Oavsett vem som tar hem priset så är alla värdiga vinnare. Det Sofia Jannok gör är högaktuellt inom naturvården, och kopplar ihop den med samernas rättigheter, säger Lo Jarl.
Vad gör ni med prispengarna om ni vinner?
– Det vi gör med alla pengar, vi gräver ner dem i backen. De går direkt till att förvärva ny skog.