Verksamheten har varit i gång i lite mer än två år och först nu kommit till en nivå för att bära sina egna kostnader. Inför ullfestivalen har spinnhuset fått pengar ur kommunens kulturmiljonen som gör att de har råd att anordna heldagen i ullens tecken.
– 17 utställare inom ullhantverk kommer att ställa ut vid vattnet där vi har markerat upp platser åt dem. Vi börjar klockan elva och håller på till fyra, allt är gratis utom om man vill köpa något från utställarna, säger Marianne Fröberg som hoppas att förra årets besökarantal på 500 ska knäckas.
Utställarna visar allt från tovat och stickat till växtfärgning, skinn och handspunna garner.
– Det kommer också en fårklippare med åtta får som ska klippas. Ett får varje halvtimme. Sen kommer vi ha visningar i fabriken och tre olika workshops, säger Marianne Fröberg.
Workshopsen som är öppna för alla att prova på är i nåltovning, flerfärgsstickning och att tillverka vänskapsband i garn.
Med festivalen vill spinnhuset visa hur det går till från grunden, från tacka till jacka som de själva har skrivit på sin flyer som de delat i över 700 exemplar. Tillverkningsprocessen är rigid och antagligen mer tidskrävande än vad den oinsatte tror.
– Vi vill öka kunskapen om ull, 90 procent av all ull eldas upp eller slängs men här tillverkar vi enligt gammal tradition av att ta tillvara på ullen. På lång sikt kommer vi inte kunna ha råd att tillverka tyg på olja, alltså konstfiber och fåret är ett fantastiskt djur som kan ge oss så mycket material, säger Marianne Fröberg som har en påtagligt stor passion för ullen.
– Den innehåller mycket luft och absorberar upp till 30 procent vatten innan den kyler och ullunderställ är mycket bättre än andra material. Ullen behöver inte tvättas, den rensar sig själv, bara att hänga ut. Den värmer när det är kallt och kyler när det är varmt, säger hon.
Spinnhuset kunde öppnas tack vare ideella krafter inom fårnäringen, bara i Sörmland finns det 27 000 får och många gårdar ökar antalet. Men spinnhus likt Båvens finns det bara tio av runt om i landet.
– Det är fem som är nytillverkade som vårt och fem är äldre och större. Vi är ett litet spinneri, tänkt som ett gårdsspinneri egentligen. Hit kan folk komma och lämna in så lite som fem kilo och då får de tre och ett halvt kilo ull tillbaka och betalar för tillverkningen, säger Marianne Fröberg och jämför med ett musteri där odlaren lämnar in sin skörd och får klar juice eller cider i retur.