Kreativiteten spirar i sörmländska myllan

Sparreholm Det är nu fyra år sedan film och TV-producenten Björn Mathlein omlokaliserade sig till Sörmland och Sparreholm. – Jag stortrivs här, det främjar kreativiteten, säger han.

Foto:

Sparreholm2015-07-20 08:00

Adressen på Övre Aspgården utanför Sparreholm var bara en tom tomt för fyra år sedan. När Björn Mathlein valde att flytta hit ville han skapa det perfekta hemmet/arbetsplatsen. 

– Min fru kan sakna Ekerö som vi bodde på tidigare men inte jag. Det är lugnt, tyst och vackert här. I Stockholm är det aldrig tyst, det är som ett tivoli, säger Björn Mathlein.

Han är uppväxt i Hägersten och startade företaget som numera heter BMB Media Group 1975. Genom åren har han byggt upp ett nätverk med många mindre aktörer som han samarbetar med för att leverera en komplett produkt i allt från bild och ljud till musik och effekter.

De flesta av hans kunder är olika organisationer eller tv-bolag i Stockholmstrakten.

– Det tar en dryg timme till Stockholm och vi valde att bo här också för att det var maximalt tidsavstånd.

Redan som barn skapade han bildspel med ljud och läste senare på Adolf Fredriks musikskola. Han har producerat en rad olika sorters media med musiken som central gestalt.

– I början var det mycket reklamfilm då det var nytt för reklambyråerna. Sen har det blivit mycket dokumentärt, utbildningsfilmer och även fiktion.

40 år innebär också många projekt och han säger själv att han aldrig blir nöjd. Men "Aldrig tyst" som producerades för tio år sedan står ut.

– Den handlar om tinnitus och på den tiden fanns det bara en förklaringsmodell. Rådet från läkarna vara att det får man leva med men vi upptäckte att det finns fler förklaringar och att det kan bero på spänningar som man kan lösa.

Han fick idén till filmen sedan han själv drabbats av tinnitus.

– Det kan fortfarande ringa folk om den och många har blivit av med sin tinnitus. Den påverkade allmänna vården.

En hemmastudio gör gränsen mellan jobb och fritid otydlig.

– Det är bra för mina kunder, de vet att jag alltid kan jobba och mitt jobb är mer flexibelt nu. Om jag låser upp datorn en stund kan jag gå ut och klippa gräset så länge, säger Björn som uppenbarligen älskar sitt jobb.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om