Tidigare i höstas skördades under en dag 1,8 ton äpplen i Sparreholms slottsträdgård.
Magnus Svensson, sommelier och krögare bosatt i Sparreholm, har med några likasinnade gett sig den på att brygga äppelmust av svenska äpplen som ingen gjort tidigare.
De är på god väg. Från Systembolagets hyllor för alkoholfria måltidsdrycker är det många som plockar Gastronomisällskapet äppelmust. Och flera guldkrogar i Stockholm serverar äppelmust till de bästa maträtterna.
I går kväll var det dags att provsmaka årets äppelmust av äpplen från Sparreholm. Magnus Svensson invigde gästerna i mustens karaktärer beroende på var äpplena växt. Bara olika närhet till Båven konstaterade han har påverkan.
- Lite babyfet, var hans beskrivning av Sparreholmsmusten. Men vänta till i vår då blir den stramare i smaken.
Liselott Hagberg smakade på must från Julita, Sparreholm och Tullgarn. Hon fick veta av Magnus Svensson att Sörmland med sina många äppelsorter har alla förutsättningar att bli landskapet känt för sina goda drycker.