Baggar som saknats i veckor hittade döda

Peder Johnson som driver en gård i Sparreholm har under de senaste veckorna saknat två av sina baggar. När han gick runt hagen i dagarna hittade han dem döda. "Det är otäckt", säger han.

Två baggar har hittats döda på en gård i Sparreholm.

Två baggar har hittats döda på en gård i Sparreholm.

Foto: Nils Jakobsson

Sparreholm2023-09-27 20:11

Förra veckan togs beslutet att sex vargar får skjutas i reviret Gryten i Sörmland. Ett revir som är beläget mellan Eskilstuna och Flen och som enligt länsstyrelsen är ett av de mest vargtäta områdena i landet.

Nu har gården Valsund i Sparreholm, som ligger i närheten av ett annat vargrevir, Ösjöreviret, utsatts för vad som misstänks vara ett vargangrepp.

– Vi har haft tre avelsbaggar men nu har två hittats döda, och de har varit borta ett tag. Det var friska djur, och det har skett något våld emot dem. Det finns inga bevis på att det är en vargattack, det kan vara lo också, men det är två 70 kilos-baggar som ligger uppätna, säger Peder Johnson som äger gården och tillägger:

– Det är lite otäckt för det finns varg som är närvarande i området, vi har sett spår. Vi har retrievers som vi är ute och går med och ibland kommer det hjort skenande rakt emot oss som har någonting efter sig.

Exakt när angreppen har skett är inte fastställt.

– För två veckor sedan kan det ha skett men det är först nu vi har hittat djuren. Det är folk här varje dag, men vi har inte letat för det fanns möjlighet att de hade rymt också. Men när vi har letat har vi tittat på fel ställen.

Peder Johnson berättar att gården tidigare har varit fredad från angrepp av varg och andra rovdjur, men att det de senaste åren har varit betydligt mindre vilt i området. Något som skulle kunna vara en orsak till angreppen.

– Är det inte något vilt kvar är det klart att de måste ha något att äta, säger han.

Händelsen anmäldes till länsstyrelsen som däremot gjort bedömningen att inte åka ut till platsen eftersom det inte längre finns något att analysera.

– Det finns så få rester kvar av baggarna så därför kommer vi inte kunna göra någon bedömning av vad som orsakat det. Vi vet inte om det är varg, säger Staffan Claesson, rovdjursinventerare på Länsstyrelsen Sörmland och fortsätter:

– Så här lång tid efter är det också svårt att göra någon akutåtgärd som att sätta upp stängsel, ge rådgivning eller se över hagarna.

Claesson är dock inne på att det inte finns så många andra djur än varg som skulle kunna döda två större baggar.

– Det finns inte så mycket att välja på när man kommer upp i den storleken, så är det ju. Det är möjligt att det skulle kunna vara hund. Förmodligen inte räv eller lodjur. Men baggarna skulle också kunna ha ätit någonting och dött av den anledningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!