Avfall dumpades vid Rockelstad slott – utan tillstånd

Mängder med avfall dumpades på flera platser i Sverige, bland annat i närheten av Rockelstad slott i Sparreholm. Marken är en före detta grustäkt där föroreningar snabbt riskerar att spridas. "De tippade avfallet innan de fått tillstånd", säger Fredrik von Post som äger marken.

Stora högar med sopor dumpades på platsen som ligger i närheten av Rockelstad slott i Sparreholm.

Stora högar med sopor dumpades på platsen som ligger i närheten av Rockelstad slott i Sparreholm.

Foto: Flens kommun

Sparreholm2023-12-29 18:03

Utredningen om grovt miljöbrott är en av de största någonsin i Sverige och handlar om felaktig hantering av avfall på 21 platser i 15 olika kommuner. Under torsdagen väcktes åtal mot elva personer inblandade i den stora sopskandalen.

En av de platserna som avfall ska ha dumpats på är fastigheten Rockelsta 3:1 i Sparreholm under perioden 1 juni 2017 till 1 oktober 2018. Fastigheten ägs av Fredrik von Post som driver Rockelstad slott, men marken där avfallet dumpades hyrs ut till en annan person.

– Först sökte killen som hyr min grusgrop ett tillstånd från kommunen, men det hann han inte få innan de tippade avfallet där. De hade inte frågat honom utan körde dit och tippade medan han höll på att ordna tillstånd, och det tyckte han inte var okej. Sen städade de upp det och efter det har det inte varit någonting mer med det, säger Fredrik von Post som själv inte var inblandad.

Till skillnad från en av de värst drabbade platserna, industritomten mellan Barva och Kjula i Eskilstuna, städades det som dumpades i Sparreholm upp efter några månader.

Platsen där avfallet förvarats består till huvudsaklig del av grus, men även en mindre asfalterad yta. Enligt stämningsansökan som åklagaren lämnat in har det osorterade avfallet förvarats på den asfalterade ytan men även utanför den direkt på marken i anslutning till en vattensamling.

"Avfallet har delvis lagts upp direkt på marken, utan nödvändiga skyddsåtgärder såsom hårdgjorda ytor. Vidare förvarades och hanterades avfallet utomhus, utan skydd för nederbörd och vind samt vid vattenansamlingar", står det i stämningsansökan.

Marken där avfallet förvarades är en före detta grustäkt som ligger i nära anslutning till sjön Båven. Där riskerar föroreningar att spridas snabbt eftersom marken har hög genomsläpplighet.

Det går även att läsa att det saknades korrekt tillstånd för att förvara avfallet på platsen. Främst ska avfallet ha bestått av osorterat och söndermalt bygg- och rivningsavfall. Den bilden delar Fredrik von Post.

– Det var byggsopor, lite reglar och grejer. Det var inget avfall.

Det är inga föroreningar i marken?

– Nej. Det var regelstumpar och frigolitbitar som dumpades, av det jag såg. Jag var där en gång och kollade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!