Riskfyllt vinternöje på hala isar

Iskörning, fartfylld hobby eller potentiell miljöfara? Det rådet det delade meningar om. "Stor påverkan på dricksvattnet", säger Irene Karlsson Elfgren, samordnare av vattenförvaltningen hos Länsstyrelsen.

Irene Karlsson Elfgren, samordnare av vattenförvaltningen hos Länsstyrelsen i Södermanland ser helst att man inte kör på isen. Nackdelarna väger tyngre.

Irene Karlsson Elfgren, samordnare av vattenförvaltningen hos Länsstyrelsen i Södermanland ser helst att man inte kör på isen. Nackdelarna väger tyngre.

Foto: Roger Clumsee

Sparreholm2021-02-16 19:29

Enligt Länsstyrelsen är inte avgasrester det största problemet med iskörning, boven i dramat är eventuella olje- eller bränslespill.

– Avgaserna är det nog inte så farligt med. Det är om det skulle börja läcka olja som det blir ett akut läge, säger Irene Karlsson Elfgren, samordnare av vattenförvaltningen hos Länsstyrelsen i Södermanlands län

Hon fortsätter:

– Oljan är det största problemet, det är akut toxiskt. Många mindre organismer dör direkt om de får kontakt med oljan. Bränsleläckage är heller inte önskvärt. En droppe diesel kan påverka tusen liter vatten. En del områden används som dricksvattenintag, så i det ljuset är det inte alls bra om någon olycka skulle inträffa.

Konsekvenserna vid ett bränsleutsläpp blir smakförändringar på vattnet, vilket inte är önskvärt.

– Det får stor påverkan på dricksvattnet, det står helt klart. Jag hade hellre sett att man inte gav sig ut på isen, säger Irene Karlsson Elfgren.

Räddningstjänsten i Flen menar att det inte går att säga om det finns några direkta risker med att ge sig ut på isen. Även om man uppmanar till försiktighet.

– Vissa isar är väldigt förrädiska eftersom snön kom först. Jag tycker man ska ha väldigt bra koll på isen innan man ger sig ut med en bil på den, säger Micke Lundqvist, insatsledare hos räddningstjänsten.

Innan man ger sig ut för att sladda på isen ska man först kontrollera att markägaren godkänt det. Något som det tidigare år slarvats med, menar polisen Johnny Onbiner.

– Oftast är det inte något problem. Det vi har haft problem med tidigare år är att de som åker inte kontaktat markägare innan de beträder isen. Det kan vara att området används för dricksvatten. Blir det spill kan det påverkas, säger Johnny Onbiner kommunpolis i Flen, Vingåker och Katrineholm.

Han fortsätter:

– Även sjöarna ägs ju av någon, man måste prata med markägaren innan. I grunden är det enligt terränglagen förbjudet att köra i terräng utan att markägaren godkänt det, säger Johnny Onbiner.

Olyckor har förekommit, 2013 inträffade bland annat en dödsolycka på Öljarens is. Där omkom en man i 50-årsåldern efter att han voltat med sin bil.

– Man har en skyldighet att se till att ingen inblandad kan skada sig när man ger sig ut för att åka på isen, säger Onbiner. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!