Efter storbranden delade Länsstyrelserna ut ersättning till brandkårer som deltagit i det rigorösa släckningsarbetet.
Frivilligbrandkåren i Sparreholm hade under elva dygn sin tankbil på plats och sex frivilligbrandmän turades om att bemanna den. För besväret fick de 140 000 kronor, pengar som nu har kommit väl till pass.
– Vi har bytt ut de gamla träportarna mot nya automatiska. Det gör att vi kan komma ut mycket snabbare, de gamla var så stora att vi knappt fick plats med fordonen men nu gör vi det, säger brandkårens ordförande Dick Larsson.
De nya portarna installerades för en dryg vecka sedan och fick testas i skarpt läge någon dag senare. Uppskattningsvis sparas två minuter vid utryckningarna.
– Eftersom de är automatiska kan man öppna dem med fjärrkontroll i fordonen. De sparar också värme när de stängs själva efter 30 sekunder, säger Sigvard Duan.
De gamla portarna öppnades manuellt och hade många brister. Vajrar kunde ofta gå sönder och de var otympliga.
– Under stormen Gudrun var vi tre man som försökte putta igen dem i motvind, så de är stor skillnad nu, säger Stefan Andersson.
Frivilligbrandkåren består av 15 män och en kvinna och tar emot mellan 25 och 35 larm årligen. Verksamheten får ett driftsbidrag från kommunen som ska täcka allt från utrustning till lokalrenovering.
– Vi hade en del sparat och pengarna från Landstinget gjorde att vi slapp ta lån för de nya portarna, säger Dick Larsson.
Trots att brandkåren drivs ideellt är den välutrustad. Tankbilen som användes i Västmanland är större än standardmodellen, rymmer 14 kubik och används vid brandbekämpning runt om i hela Sörmland.
Dessutom finns fem kompletta set rökdykarutrustning.
– Vi har mer resurser än många känner till, säger Sigvard Duan.