Svårt att konkurrera med utländska åkerier

Samma regler för alla och ett beställaransvar. Det var vad åkeriägarna Cecilia Palmaer och Mathias Andersson efterlyste när de i går träffade riksdags- och lokalpolitiker.

SPARREHOLM2013-10-26 05:00

I går besökte borgerliga riksdagsledamöter från Sörmland och lokalpolitikern Katarina Lagerstedt Sparreholms åkeri. Där tog ägarna Cecilia Palmaer och Mathias Andersson emot. De berättade om hur åkerinäringen i Sverige mår i dag och svårigheter med konkurrens från utländska bolag.

— Den svenska transportbranschen blöder, förklarade Cecilia Palmaer.

Hon talade om hur marginalerna är små och vinsten liten. De svenska företagen måste följa miljöregler, arbetsvillkor och har höga krav på fordonen och dess utrustning. Utländska företag får köra cabotagetrafik. Om de utländska företagen har gods att leverera i Sverige har de rätt att köra tre lastningar i Sverige under sju dagar men detta system utnyttjas mer än tillåtet enligt Mathias Andersson och Cecilia Palmaer.

— Det finns utländska företag som driver ren inrikestrafik. Men de kör med annan diesel än vad vi gör, har helt andra löner och andra fordon, sa Cecilia Palmaer.

Det egna företaget har dock hitintills klarat sig förhållandevis bra jämfört med många andra svenska åkerier.

— Vi är inte så drabbade för vi har så korta avstånd i vår fjärrtrafik, sa Cecilia Palmaer.

Lotta Finstorp (M) var en av de politiker som var med under företagsbesöket. Som suppleant i trafikutskottet är hon väl förtrogen med problemen inom åkerinäringen.

— Jag har i dag fått ytterligare belägg för att vi måste ha en tuffare lagstiftning i Sverige, så att vi blir konkurrensneutrala mot övriga Europa så att branschen kan konkurrera på lika villkor, sa Lotta Finstorp.

Hon talade också om att så kallad klampning av lastbilars hjul kan bli aktuellt framöver. Det innebär att fordonets hjul låses fast. En chaufför som inte har sina papper i ordning, kör ett fordon som inte är trafiksäkert eller inte betalar böter på plats hindras från att köra vidare.

— Vi vill ha öppna gränser men där det är lika villkor. Känslan jag får av åkeriägare är att man känner sig orättvist behandlad från Sverige. Våra åkerier konkurrerar med dem som inte har lika bra trafiksäkerhet och arbetsvillkor, sa Lotta Finstorp.

Vad görs för att få till en förändring?

— Det är på gång ett helt paket för att få en ökad konkurrensneutralitet i åkerinäringen. Det är på intet sätt så att vi inte uppmärksammar problemen. Det är absolut en ny lagstiftning på gång inom de närmaste åren, sa Lotta Finstorp.

Under gårdagens möte efterfrågades också starkare gränskontroll där undermåliga fordon stoppas redan vid gränsen till Sverige. Dessutom talades det om beställaransvar.

— Enda sättet att komma åt problemen är att den som äger godset har ett ansvar. Det är konstigt i dag att godsägaren struntar i vem som kör godset, sa Cecilia Palmaer.

Hon fick medhåll av politikerna.

— Om något händer i femte led ska det stänka på det detaljhandelsföretag som får sina varor utköra, sa Roger Tiefensee (C).

Under mötet pratades också om positiva saker som att Sparreholms åkeri har lyckats att få ned bränsleförbrukningen med tio procent. Det har skett genom att använda ett datorprogram som håller koll plus att chaufförerna får extra semesterdagar om de kör mer bränslesnålt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om