Det var i början av veckan som tågrälsen mellan Flen och Sparreholm dömdes ut i en besiktning och inom kort ska den bytas ut. Från och med torsdagsmorgonen är det förbjudet att köra snabbare än 40 kilometer i timmen på den aktuella sträckan.
– Nu ska vi få dit rälsen som är 400 meter långa och väger 60 kilo per meter. Det är ganska stora doningar och inget man bara flyttar och lägger dit. Men någon gång under helgen kommer vi få dit den första leveransen och i början på nästa vecka kan vi sätta igång och börja jobba rent fysiskt, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.
Under besiktningen konstaterade man såväl förslitningar som sprickor i dagens räls.
– Det är en av Sveriges mest hårdtrafikerade sträckor, tågen som kör där är långa, många och dessutom tunga, säger Bengt Olsson.
Han understryker dock att det inte finns någon fara med att använda spåret i anpassad hastighet under tiden för rälsbytet.
– Nej. Antingen är det säkert eller så är det inte säkert, och är det inte det så stänger vi av trafiken.
Att begränsa tågens hastighet till 40 kilometer i timmen lägger på mellan 10 och 30 minuter i resetid beroende på vilken typ av tåg det gäller. Godståg går i vanligt fall i 80 kilometer i timmen, persontåg i 160 kilometer i timmen och snabbtåg i 200 kilometer i timmen, förklarar Olsson.
Arbete med att byta ut rälsen kommer att pågå nattetid, då trafiken helt stoppas.
– Då leds trafiken om, men det är i stort sett ingen persontrafik som går efter klockan 23. Det är godstrafiken som påverkas i största utsträckning och där finns det alternativvägar, säger Olsson.
Totalt handlar det om 35 000 meter räls som ska bytas ut och den aktuella prognosen säger att det ska ta omkring fem veckor att göra.
– Det är en gissning om framtiden, ska man ha klart för sig. Om det slår till med extra kall väderlek så kan det dra ut på tiden, då är det svårt att svetsa.
Västra Stambanan är ett av Sveriges mest trafikerade stråk, både när det gäller person- och godstrafik. Mellan klockan 05 och 22 passerar ett tåg i kvarten och hastighetssänkningen innebär en förlängd resetid både Stockholm–Göteborg och Stockholm–Malmö.
För exakt information om hur olika tåg påverkas hänvisar Trafikverket till respektive operatör.