De lånade Pierre Schoris rum och den förre utrikesministern Sten Andersson höll i blixten. Det var 1990, samma år som Nelson Mandela frigavs från fängelset i Sydafrika, som Hans Gedda tog en av de mest kända bilderna på den afrikanske frihetskämpen.
— Det höll på att inte bli av, Mandela var så nervös att han ville slippa. Då visste han inte jag var lika nervös själv, säger Hans Gedda när Eskilstuna-Kuriren träffar honom i hans hem vid Båvens strand utanför Sparreholm.
Hans Gedda är uppvuxen i Flen där han vann sin första fototävling som 15-åring och prydde Eskilstuna-Kurirens löpsedel. I dag är han en världskänd fotograf med många berömda ansikten i sin portfolio. Men inget som kommer i närheten av Nelson Mandela.
— Mandela är outstanding. Jag är glad och stolt över att det blev en så bra bild av en människa jag tycker så mycket om.
Bilderna av Nelson Mandela har följt Hans Gedda och levt sitt eget liv sedan den dagen då de togs. Mötet med Mandela minns Hans Gedda som om det vore i går.
— Efter 27 år i fängelse kan man tänka sig att en människa ska vara knäckt. Men Mandela hade en otroligt skarp och pigg blick och hade glimten i ögat. Han hade lätt för att skratta.
— Jag har aldrig varit bra på engelska, så vi kommunicerade med blinkningar och skratt.
Det är närbilden där Nelson Mandela håller en knuten näve mot sin panna som har blivit en ikonbild över hela världen. Hans Gedda tror sig veta varför.
— Jag upplever att bilden har en kraft, en power. Den är närmast magisk.
Hur reagerade du på hans bortgång?
— Det känns vemodigt. Jag har levt med bilderna i alla år och nu är han borta.
Men bilderna kommer fortsätta leva kvar och de har också gjort att Hans Gedda indirekt har samarbetat med USA:s president Barack Obama. Nelson Mandelas självbiografi pryds nämligen av ett annat av de bilder som Hans Gedda tog under den historiska sittningen 1990.
— På en av de sista bilderna skrattade nelson Mandela till, det är det kända fotot på bokomslaget.
Att han nämns i samma mening som Nelson Mandela och Barack Obama har Hans Gedda svårt att greppa.
— Det känns overkligt, det händer att jag vaknar upp och undrar om det verkligen har hänt.
Hans Gedda fick sin första kamera av sin far i julklapp när han var 12 år. Hans första fotojobb fick han som 16-åring som assistent hos den kända Eskilstunafotografen Teddy Aarni. Efter tre år där jobbade han som flygfotograf i Nyköping innan han flyttade till Stockholm där karriären tog ordentlig fart.
Han hade en känd ateljé på Götgatan i Stockholm och har genom åren fotat en rad celebriteter så som Olof Palme, Andy Warhol och Sara Lidman. Och Nelson Mandela som samlingens kronjuvel.
— Det som har slagit mig är att de riktigt stora stjärnorna är otroligt ödmjuka, snudd på blyga. Det är småstjärnorna som är stöddiga.
Fotandet har aldrig gjort Hans Gedda rik, men han har fått leva ett rikt liv. Bilderna på Nelson Mandela gjorde honom världskänd över en natt.
— Många av de jag har fotat är berömda utomland. Men det finns ingen som så många talar gott om som Mandela. Han var en av de goda krafterna i världen, han var ren. Det är en stor förlust.