Aleks hittade extremt ovanlig svamp: "Häftigaste jag hittat"

Svampfynden är så ovanliga att de skickats på analys. De kommer sedan skickas vidare till herbarium i Göteborg och Stockholm för eventuell framtida forskning. – Det är det häftigaste jag hittat hittills, säger Aleks Tudzarovski som hittade svamparna tillsammans med vännen Patrick Björck.

Sparreholm/Malmköping/Eskilstuna2016-09-30 12:21

Att snacka svamp med Eskilstunabon Aleks Tudzarovski kan jämföras med att snacka utrikespolitik med Margot Wallström. Du tror att du har koll, men inser att du ingenting vet.

Aleks Tudzarovski är inte typen som går ut i skogen till sitt hemliga svampställe och fyller korgen med kantareller och mobilen med bilder på dagens fynd.

– Vi går inte ut och spontanletar. Det här är svampnörderi. Det finns platser som vi håller koll på som vi vet är bra för ovanlig svamp, säger Aleks Tudzarovski.

För ungefär två veckor sedan var han ute och letade svamp med sin lika svampkunniga kompis Patrick Björck. Tillsammans driver de Sveriges största grupp för svamp på Facebook, Svamp-klapp, som har över 12 000 medlemmar.

De begav sig till sitt vanliga ställe, mellan Sparreholm och Malmköping, där de vet att det brukar finnas många olika och mycket ovanliga svampsorter.

– Det är ett gammalt sågverk. Det är väldigt fuktigt väldigt ofta och marken torkar inte ut. Det fraktas träd från hela Sverige från alla möjliga ställen. Det bidrar till att passa många olika svampar, säger Aleks Tudzarovski.

Och stället levererade även denna höstdag. De hittade två svampsorter, Kryddtofsskivling (Pholiota squarrosoides) och Leucoagaricus meleagris, som är så ovanlig i Sverige att den inte ens fått ett svenskt namn.

– Här i Sverige är de extremt sällsynta. Den ena av dem har hittats totalt tio gånger någonsin i Sverige och den andra max fyra gånger, säger Aleks Tudzarovski.

De var båda ganska säkra på att det var just de arterna, men innan något var helt säkert var de tvungna att undersöka hela svampen efter specifika karaktärsdrag.

– Man tittar på alla karaktärsdrag. Hur den ser ut, vilken art det är, om den har specifika kännetecken, hur den luktar och smakar – om man vet att det är en art som inte är giftig. Sedan nycklar man fram vad det är för art, säger Aleks Tudzarovski.

Svamparna har sedan dess analyserats i mikroskop. De fick sina misstankar bekräftade.

– Det här är första fyndet för både mig och Patrick för båda arterna.

Nu ligger svamparna på tork och när de är redo kommer Aleks Tudzarovski att skicka dem till herbarium i Göteborg och Stockholm där växter katalogiseras. Där kommer de bevaras för att kunna användas till framtida forskning.

– Det är så klart fantastiskt roligt att vara med om det och att de kommer att bevaras. Men framförallt att det visar att det finns hopp om att sådana här arter ändå finns i landet och kan sprida sig, säger Aleks Tudzarovski.

Är det här det största du varit med om?

– Det är det häftigaste jag hittat hittills. Jag har inte upptäckt någon okänd ny art hittills men det kanske kommer. Vi får se!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!