När barn- utbildnings och kulturnämnden hade sammanträde den 1 oktober fick ledamöterna ta del av tjänstemannaförslaget att lägga ner verksamheterna. Oppositionsrådet Thomas Norander (M) var med på mötet.
– Det var ord och inga visor och väldigt klart, det var det som vi frågat oss sedan kompromissen för två år sedan. Hur ska vi kunna driva skolorna vidare med hög kvalité inom den ramen vi har nu? Nu kom svaret – det går inte, säger han.
Moderaterna kommer att diskutera frågan internt under torsdagskvällen.
– Det kommer rinna mycket vatten under broarna innan beslutet fattas. Huruvida vi tar ställning till om majoriteten kommer med ett nytt förslag måste vi få tid att fundera på, säger Thomas Norander.
Kristdemokraternas Anna Jernemalm menar att en fortsättning på F-6 skolan i Sparreholm inte är realistiskt utan att skolan bör göras om till en F-3 skola.
– Jag tror att det finns en möjlighet att behålla skolorna, det är ingen omöjlighet men det gäller att omfördela pengar på ett sätt som inte är på bekostnad av de andra eleverna. Sen är det upp till kommunfullmäktige att besluta men jag har alltid varit av inställningen att detta är viktigt för landsbygden och hur vi vill att vår kommun ska se ut.
Vänsterpartiet är inne på samma linje.
– Har man inte elever så kan man inte driva en skola vidare i det oändliga, man måste ju använda de pengar som finns till skolan på bästa sätt för alla elever, säger Kaj Johansson.
Inte heller han tror att F-6 skolan i Sparreholm har en framtid, dels på grund av att föräldrar valt Europaskolan men även av rekryteringsskäl.
– Om elevunderlaget inte finns blir det svårt att rekrytera behöriga lärare. Sen får vi se om det går att ha kvar F-3, säger Kaj Johansson.
I fjol föreslog Miljöpartiet att kommunen ska fokusera på att driva F-3 skolor i Mellösa och Sparreholm och ha F-6 i Hälleforsnäs och Bettna. Det förslaget har fortfarande bäring.
– Det är det vi jobbar på och vi har kämpat länge för att behålla skolorna. Men det är klart det inte har blivit lättare av att vi förlorat 50 procent av eleverna, säger Cecilia Friis.
Hon menar att den totala mängden skolyta i förhållande till antalet elever är för stor och att den ekvationen måste lösas.
– Det var mycket därför skolstrukturen kom till och det är främst det vi måste få ihop så att vi inte har för stor kostym. Vi har ett ansvar för skattepengarna och det var därför vi gav utredningsdirektivet i våras.
Men förvaltningens förslag att lägga ner skolorna förvånade Cecilia Friis.
– Jag trodde inte att de skulle föreslå det på det här viset men jag har respekt för hur de har kommit fram till resultatet. Det är olyckligt att det blir så här men vi är inte klara ännu och ska jobba vidare vid nästa nämndmöte, säger hon.
På det nämndmötet kommer också Magnus Erixon (FP) att närvara. Han delar Cecilia Friis reaktion över att alternativet nedläggning åter är på tapeten.
– Vi är lite förvånade över att det har kommit upp igen. Det står i plattformen att skolorna ska vara kvar och man måste titta på hur det påverkar orterna. Vi vill bygga samhällen, inte riva dem, säger han.
Magnus Erixon har full förståelse för problematiken med F-6 skolan men ser allvarliga risker för Sparreholm om hela skolan avvecklas.
– Lägger man ner F-3 försvinner orten, Sparreholm har ett go som man dödar och vad vinner man på det?
Han menar att det vore en förenklad slutsats att bara peka på att elevunderlaget inte finns.
– Kommunen måste skapa förutsättningar för inflyttning, då löser sig problemen av sig själv. I dag finns det inga tomter att bygga på och inga lediga bostäder. Vi förutsätter att majoriteten står fast vid att det ska finnas skolor på båda orterna, det är de små orterna som gör Flens kommun unik, säger Magnus Erixon.
Kommunalrådet Jan-Erik Larsson (S) vill inte uttala sig i frågan med hänvisning till nämndens arbete.
Tidningen har utan framgång sökt Sverigedemokraternas gruppledare Göte Nilsson.