När räddningstjänstens personal kom till det gamla Selaöhemmet på Husbyholmsvägen på brandkvällen den 8 april 2022 möttes de av en utvecklad brand.
– Det brann med öppna lågor. Det var en hel del folk på plats. Vid framkomst var det lite oklart om någon saknades. Men relativt tidigt fick vi tillförlitliga uppgifter om att så inte var fallet. Det var en person som arbetade hos fastighetsägaren som hade gjort ett bra jobb, säger David Hultman, som var insatsledare.
Trodde ni då att byggnaden gick att rädda?
– Det var inte på det sättet att det var självklart att det skulle bli en totalskada men heller inte givet att huset skulle gå att rädda. Men högsta prioritet var att se att ingen människa var skadad och att flytta dem till en säker plats. Sedan var inriktningen på arbetet inledningsvis att skydda kringliggande byggnader, säger David Hultman.
Mårten Eskilsson, chef på räddningstjänsten i Strängnäs, var vakthavande räddningschef med ansvar för nio kommuner under den aktuella kvällen.
– Det brann kraftigt i takkonstruktionen. Genom att det brann i taket spred sig branden till stora delar av byggnaden snabbt. Branden spreds via taket ner genom väggarna, berättar han.
Enligt Mårten Eskilsson och David Hultman finns det flera faktorer som kan ha spelat in för att det blev en totalskada på byggnaden.
– Det var kraftigt snöfall under kvällen och vår heltidsstyrka var ute på en trafikolycka när larmet kom. Vår deltidsstyrka kom först till branden och sedan fick heltidsstyrkan ansluta när det gick att lämna trafikolyckan. Den redan långa körtiden förlängdes för att det var dåligt väglag, säger Mårten Eskilsson.
– Husets byggmaterial kan också ha påverkat brandförloppet samt att branden spred sig från lägenheten till taket via fasaden. Branden började sannolikt på eller nära en balkong med öppen dörr. Vidare hade vi inte behövt arbeta med att minimera spridning om byggnaden stått utan närhet till andra byggnader. Det här är faktorer som påverkar förutsättningarna men sedan är det inte säkert att huset gått att rädda ändå, säger David Hultman.
Mårten Eskilsson har arbetat inom räddningstjänsten i Strängnäs under 20 år.
– Det här är en av de större bränderna, när det gäller byggnadsvolym, i kommunen under den tiden, säger han.