Daniel stoppade rattfyllo – hyllades för sin insats

Daniel Bäckström följde efter ett rattfyllo, lyckades lägga beslag på bilnycklarna och hålla kvar föraren till polisen anlände. För insatsen hyllades den nu 38-åriga Stallarholmsbon. Nu vill Strengnäs Tidning veta vem du tycker ska hyllas för sin insats – hjälp oss utse Årets lokala hjälte 2020.

Här tog det stopp för den berusade bilföraren som Stallarholmsbon Daniel Bäckström följde efter och höll kvar till polis anlände för drygt fyra drygt fyra år sedan.

Här tog det stopp för den berusade bilföraren som Stallarholmsbon Daniel Bäckström följde efter och höll kvar till polis anlände för drygt fyra drygt fyra år sedan.

Foto: Joakim Serrander

Stallarholmen2020-09-29 19:29

"Med anledning av att han visat särskild rådighet genom att avvärja fara för liv. Han visade handlingskraft genom att följa efter en berusad förare, ta nycklarna och hålla kvar personen till polis anlände."

Orden står att läsa på det inramade intyg Daniel Bäckström fick i samband med att han tog emot Polismyndighetens medalj för rådigt ingripande i silver för drygt två år sedan.

Innan dess hade han utsetts till Årets trafikhjälte av Motorförarnas helnykterhetsförbund och uppmärksammats av både tidningar och TV för sitt civilkurage.

– Jag har svårt att inte lägga mig i när något är så uppenbart fel och jag skulle agerat på samma sätt i dag, säger Daniel Bäckström.

Det var en onsdagskväll i slutet av mars 2016 som Daniel Bäckström fick syn på en uppenbart berusad bilförare som kört in i en gråsugga på Ica Skeppets parkering i Stallarholmen.

– Det kändes inte bra att han satt i förarsätet och när han lyckades komma loss larmade jag polisen och följde efter, säger han och fortsätter:

– Min första prioritet var inte att få stopp på honom, men han körde upp på trottoarer och jag tänkte bara: han kommer att köra på någon.

undefined
Här tog det stopp för den berusade bilföraren som Stallarholmsbon Daniel Bäckström följde efter och höll kvar till polis anlände för drygt fyra drygt fyra år sedan.

Vid tillfället var Daniel Bäckströms egna barn fyra och sju år gamla och när tidningen pratade med honom då sa han:

– Tänk om mina barn varit ute och gått när rattfyllot var i farten, det kunde ha slutat riktigt illa.

Den vingliga färden kom av sig redan efter några kvarter och slutade med att föraren rammade en lyktstolpe på fel sida av vägen.

– Jag klev ur min bil, öppnade hans passagerardörr och slet ut bilnycklarna. Han var så berusad att han nästan trillade ut ur bilen.

Vid det laget hade fler personer anslutit till olycksplatsen och de hjälptes åt att hålla fast mannen till polis anlände.

– Han gjorde inget motstånd, men luktade kraftigt av alkohol. Efteråt har jag fått höra att han dessutom var påverkad av narkotika och att vid tillfället var på väg att hämta sina barn – bara tanken på det var obehaglig.

Daniel Bäckström tycker själv inte det han gjorde var en så stor grej.

– Jag såg någon som körde på fyllan och agerade – det kunde flera ha gjort.

undefined
För sin insats utsågs Daniel Bäckström till Årets trafikhjälte och MHF. Dessutom fick han ta emot polismyndighetens medalj i silver för rådigt ingripande i silver.

Den berusade bilföraren dömdes senare till 180 dagsböter och händelsen fick stor uppmärksamhet i media.

– Det var oväntat och kul, men jag fick också hjälp av andra att hålla fast mannen till polisen kom till platsen, säger han blygsamt.

Nu lanserar Eskilstuna-Kuriren med Strengnäs Tidning Årets lokala hjälte där vi vill lyfta fram och hylla personer som bidragit till något positivt för våra lokala orters samhällsutveckling. Tidningens vd, Jenny Hoflund Bergvall, vill med initiativet sätta ljuset på alla som gör nytta och skillnad för andra människor.

– Det finns många människor som med sina insatser bidragit med något extra och det vill vi uppmärksamma. Dessutom får vi som tidning chans bjuda på positiv läsning.

Jenny Hoflund Bergvall ser fram emot många nomineringar – oavsett om det handlar om heroiska insatser eller om eldsjälar som sliter på i det dolda.

– Vi vill att konceptet "Årets lokala hjälte" ska vara brett och vi vill ha in nomineringar av såväl stora som små insatser – sådant som gjort gott för våra orter och dess invånare.

Så går nomineringen till

Den lokala hjälten ska vara en person med lokal anknytning som har gjort något särskilt för någon eller några i vårt spridningsområde.

Nomineringen ska innehålla en motivering om varför just den personen är din lokala hjälte och för vem/vilka det har gjort nytta.

Uppge namn och kontaktuppgifter till både dig själv och den som nomineras.

Nomineringen skickas senast den 31/10 via epost till strangnashjalte@ekuriren.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!