Drömfabriken får mer än en kvarts miljon för nytt projekt

Drömfabriken i Stallarholmen har beviljats 268 849 kronor för att kunna inleda arbetet med en förstudie. Stefan Seidel, en av projektledarna, säger att projektet i grunden går ut på att ta reda på vad barn, ungdomar och föräldrar har för behov i ett litet samhälle som Stallarholmen – och ta reda på hur dessa kan tillgodoses.

I pressmeddelandet från Leader Södermanland står bland annat följande om projektet: "Drömfabrikens förstudie planerar att genomföra många samtal med blivande föräldrar och småbarnsföräldrar, möten med barn och ungdomar, samt intervjuer med förskolans och grundskolans rektor. Genom ett framtida leaderprojekt vill Drömfabriken bidra till att skapa de allra bästa förutsättningarna för att alla barn och ungdomar i Stallarholmen ska känna sig sedda och ha vuxna omkring sig som stöttar dem med skola, fritid och framtidsbygge."

I pressmeddelandet från Leader Södermanland står bland annat följande om projektet: "Drömfabrikens förstudie planerar att genomföra många samtal med blivande föräldrar och småbarnsföräldrar, möten med barn och ungdomar, samt intervjuer med förskolans och grundskolans rektor. Genom ett framtida leaderprojekt vill Drömfabriken bidra till att skapa de allra bästa förutsättningarna för att alla barn och ungdomar i Stallarholmen ska känna sig sedda och ha vuxna omkring sig som stöttar dem med skola, fritid och framtidsbygge."

Foto: Anna Hübsch

Stallarholmen2024-04-18 06:59

Nyheten i korthet

  • Drömfabriken i Stallarholmen har tilldelats 268 849 kronor för att påbörja en förstudie, kallad "En god start", för att utforska behov av stöd som finns hos barn, ungdomar och föräldrar i ett samhälle som Stallarholmen.
  • Projektet kommer att genomföra intervjuer med en rad olika grupper, inklusive framtida och nuvarande föräldrar, barn, ungdomar och skolrepresentanter för att få insikt i deras behov.
  • Medlen kommer från Leader Södermanland, med majoriteten av pengarna från jordbruksfonden för landsbygdsutveckling, finansierad av EU, som har 29 miljoner kronor att fördela på olika projekt fram till 2027.

– Det känns jättekul att få jobba med någonting som verkligen engagerar på djupet, fortsätter han.

Förstudien, som går under namnet En god start, är tänkt att lägga grunden till ett genomförandeprojekt som förhoppningsvis startar redan till hösten, berättar Stefan Seidel.

– Det är först ett utforskande projekt där vi frågar oss hur man kan tajta till samarbetet med de aktörer som jobbar med barn och ungdomar i dag, och om det finns någon vinning i det.

undefined
Stefan Seidel är en av projektledarna för En god start och sekreterare för Drömfabriken i Stallarholmen.

Stefan Seidel säger att ett annat ben i projektet går ut på jobba systematiskt med tidiga föräldrainsatser och se efter vilken typ av stöd som behövs för småbarnsföräldrar, och vilka grupper som kan hjälpa till att arbeta med det. Han berättar att det i närtid har tillkommit projekt på Drömfabriken från engagerade föräldrar som sett behov av exempelvis en lokal lekgrupp.

– Det tyder på att det har funnits ett behov för det där. Grunden i det här projektet är att göra både en nulägesanalys och behovsanalys för vad mer som kan behövas för barn, ungdomar och föräldrar. Mycket handlar nu om att kratta manegen och jobba hårt i sex månader för att få svar på sådana frågor.

För att få fram svaren kommer projektets ansvariga helt enkelt att boka in frågesamtal med allt från blivande föräldrar och småbarnsföräldrar till barn, ungdomar och skolrepresentanter.

– Vi tycker också att det är superviktigt att knyta projektet till forskningen, så vi har även etablerat kontakt med Mälardalens universitet för att få stöd och råd från dem.

Vad hoppas ni eller tror ni att projektet kan mynna ut i?

– Vi tror att många jobbar lite i sin egna fålla i dag. En sak vi är nyfikna på är att se hur till exempel förskola och skola kan knyta kontakt och samarbeta med föreningslivet i ett samhälle, och vad de kan få ut av det, säger Stefan Seidel.

undefined
"Vi har jobbat mycket enligt devisen 'it takes a village to raise a child'", säger Malin Bygård, som är projektledare för En god start.

– Vi har jobbat mycket enligt den här gamla devisen "it takes a village to raise a child." Jag är helt övertygad om att det gäller även dagens unga där föräldrarna till stor del står ensamma i sitt föräldraskap. Här i Stallarholmen har vi många inflyttade familjer, men det kanske saknas en del av den här praktiska hjälpen där till exempel mormor kommer och hämtar från skolan när tåget är försenat, säger Malin Bygård, även hon projektledare i förstudien.

Projektet kommer att pågå till oktober. De bägge projektledarna säger att en av de största utmaningarna i arbetet efter förstudien blir att skapa hållbara strukturer i samarbetet mellan alla som påverkas av projektet.

– Att de ideella krafterna för att driva på ett sådant projekt och förändring finns har vi märkt. Men att de ska hålla över tid och få den stöttning de behöver kommer att vara det svåra, säger Malin Bygård.

undefined
Kristin Vettorato är verksamhetsledare Leader Södermanland och säger att det var "ganska självklart" för styrelsen att bevilja stöd till Drömfabrikens projekt.

Kristin Vettorato är verksamhetsledare för Leader Södermanland och säger att styrelsen var enig om att just En god start skulle beviljas pengar.

– De hade höga poäng utifrån de kriterier vi kollar på, bland annat utifrån ett långsiktighetsperspektiv samt att det är flera aktörer som samverkar, säger hon.

Leader Sörmland har totalt 29 miljoner kronor – där majoriteten av potten kommer från jordbruksfonden för landsbygdsutveckling, som finansieras av EU, och resterande summa finansieras av kommuner i Sörmland – att fördela på olika projekt fram till 2027. 

Leader-projekt i kommunen

Klara färdiga gå – projektägare: Hornudden

Digitalt vardagsrum – projektägare: Drömfabriken

Länna sår och skördar – projektägare: Annica Gustafsson och Vanda Kehr

Utomhusgym i Björsund – projektägare: Björsunds byalag

Karta: Drömfabriken
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!