De oroar sig för fler stopp på Stallarholmsbron

Efter förra veckans fel på bron, är Selaöbor oroliga. "Naturligtvis är vi rädda för att ambulans inte ska kunna komma fram."

"Nu är det coronatider och en massa folk är sjuka. Det är också obehagligt om brandkåren är på väg och inte hinner över", säger Christer Bjarnestad. Till höger står Bengt Karlsson och Britt Österlund.

"Nu är det coronatider och en massa folk är sjuka. Det är också obehagligt om brandkåren är på väg och inte hinner över", säger Christer Bjarnestad. Till höger står Bengt Karlsson och Britt Österlund.

Foto: Anna Hübsch

Stallarholmen2020-04-17 10:55

På skärtorsdagen var trafiken över Stallarholmsbron avstängd i över två timmar på grund av ett elfel. Felet uppstod efter en broöppning. Nu reagerar Selaöbor.

– Det blir en oro hos befolkningen. Om de öppnar bron ska det gå att stänga den sen, undrar man, säger Christer Bjarnestad.

– Att öppna bron varje timme som på sommaren är alldeles för ofta. Öppningarna sliter på bron, det är inte konstigt att den går sönder, säger Britt Österlund.

Hon är rädd för vad som kan hända om man inte kan ta sig över i nödlägen.

– Naturligtvis är vi rädda för att ambulans inte ska komma fram. Liv är väl mer värt än att båtägare ska kunna komma igenom varje timme, säger Britt Österlund.

För räddningstjänsten blir det problem om bron är trasig.

– År 2010 fastnade bron elva gånger i öppet läge. Då kände vi att vi behöver ha någon form av beredskap, säger Mårten Eskilsson, räddningschef.

Sedan dess har räddningstjänsten en tankbil stående på Selaön på somrarna.

– I många fall har bron fastnat lite halvt så att det går att springa över. I annat fall har vi en båt vi kan ta med på trailer eller så får vi ta hjälp av privatperson.

Det finns ett avtal med Trafikverket så att räddningstjänsten kan nödstänga Stallarholmsbron på plats. Bron sköts annars av vakten vid Hjulstabron. Räddningstjänsten och ambulansen kan också ringa brovakten och säga att bron ska vara stängd för att de har en utryckning.

För nyttotrafik öppnas bron efter beställning. För fritidsbåtar öppnas bron 16 oktober– 30 april efter anmälan och resten av året en gång i timmen morgon till sen kväll.

Frågan är vad Trafikverket gör för att det framöver inte ska bli fel på bron och långa stopp i trafiken.

– Vi försöker hela tiden jobba strategiskt och räkna ut vad som har hänt och se vad vi kan göra så att det inte händer igen, säger Gunnar Axelsson, projektledare på Trafikverket.

Finns det en risk för att bron slits mycket när den öppnas ofta?

– Bron som är från 1961 är byggd för att öppnas och stängas. Den smörjs och underhålls så att onormalt slitage inte sker över tid.

Vilken beredskap finns när det blir fel på bron?

– Trafikverket har beredskapskontrakt med jour för felavhjälpning, inställelsetiden är en timma. Även räddningstjänsten i Strängnäs nyttjas.

Enligt Gunnar Axelsson är det i nuläget varken aktuellt att dra ned på eller utöka broöppningarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!