Drömfabriken först in i nytt partnerskap

Kommunen provar en ny form av avtal när samarbetet med Drömfabriken förnyas. Med partnerskapet ska det bli lättare att ta till vara på medborgarnas lust att bidra till samhället.

Stallarholmen2016-11-23 16:35

– Det är en historisk dag i dag, säger Christer Hermansson, kulturchef i Strängnäs kommun.

Bläcket har precis torkat i det nya samarbetsavtalet som kommunen tecknat med Stallarholmsföreningen Drömfabriken. Det är det första i sitt slag, och han hoppas på många efterföljare. Det skiljer sig från tidigare avtal som kommunen tecknat med kulturverksamheter eftersom det är ett så kallat idéburet offentligt partnerskap, IOP.

– Det är ett sätt att inte behöva upphandla men ändå kunna utnyttja lokala krafter, säger Lars Larsson (M), ordförande för kultur- och fritidsnämnden.

Drömfabriken startade 2012 men verksamheten tog fart på riktigt när ett avtal tecknades med kommunen 2014. Det innebar bland annat att föreningen kunde ha en projektledare anställd på deltid och att lokalen Mötesplatsen, belägen i Gula industrihuset i Stallarholmen, kunde bli verklighet.

Det gamla avtalet går ut vid årsskiftet. Att det inte förnyas beror på att det är knepigt att teckna avtal mellan en ideell part och en myndighet, eftersom det inte alltid är enkelt att dra en gräns mot vad kommunen måste upphandla. Det tidigare avtalet var hemmasnickrat, men IOP-modellen är beprövad och därför juridiskt tryggare för kommunen.

Partnerskapet innebär att kommunen inte lägger sig i vad Drömfabriken gör, så länge som föreningen följer sin verksamhetsplan och fortsätter att vara en mötesplats för kommuninvånarna.

Den nya överenskommelsen gäller från årsskiftet och till och med den 31 december 2018. Därefter kan den förnyas om parterna så önskar. Drömfabriken får 400 000 kronor om året, utöver de 400 000 som kommunen redan betalar för hyran varje år.

– Pengarna ska gå till att driva Mötesplatsen och se till att våra mål blir uppfyllda, säger Stefan Seidel, föreningens ordförande.

Han är nöjd med vad Drömfabriken har åstadkommit så här långt. Lokalen används flitigt och är under högsäsong bokad under 50 timmar i veckan. En del av verksamheten som han vill lyfta fram extra mycket är Frivilligbyrån, en förening som Drömfabriken driver tillsammans med Stallarholmens församling.

– Civilsamhället är en stor resurs. Det finns människor som kan hjälpa till med läxor i skolan, skräpplockningspromenader och besök hos äldre. Det ska inte vara kommunala sysslor utan det lilla extra. Möten mellan generationer går till exempel inte att betala med kommunala medel, säger han.

Det nya partnerskapet innebär trygghet för Drömfabriken så att arbetet med Frivilligbyrån och föreningens andra aktiviteter kan fortsätta och utvecklas.

Från kommunens sida finns det en förhoppning om att modellen med partnerskap ska kunna användas när liknande mötesplatser växer fram i de andra kommundelarna. Ambitionen är att Folkets hus i Åker ska kunna ha ett system som liknar Drömfabriken. I Biohuset i Mariefred pågår enligt Christer Hermansson ett arbete med att utveckla verksamheten.

Drömfabriken erbjuder sig att hjälpa de nya föreningarna att komma i gång.

– Vi kan ha ett kunskapsutbyte. Vi kan till exempel dela med oss av vårt bokningssystem för lokalen som vi tycker fungerar väldigt bra. Och Frivilligbyrån, är det något som kan användas av Biohuset eller Folkets hus? säger Stefan Seidel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om