En hyllningsfestival till mathantverk

Om korv med bröd får dig att tänka på en gummiaktig smal sak i ett smuligt fodral är det dags att tänka om. På helgens festival i Stallarholmen blir det andra korvar.

Foto:

Stallarholmen2014-03-06 13:00

All snabbmat är inte av ondo.

– Korv med bröd är urtypen för snabbmat i Sverige. Men det finns många varianter, säger Lasse Dahlén, ena halvan av köttbutiksduon Millert och Dahlén.

För tredje året i rad arrangerar Köttbutiken och Printz bageri en Korv och bröd-festival utanför Gula industrihuset. Där visar ett tjugotal småskaliga mathantverkare upp sina tolkningar av den traditionella snabbmaträtten.

– Vi vill att festivalen ska vara en hyllning till mathantverk. säger Maria Printz.

Det blir annorlunda korvbröd och korvar i alla möjliga konstellationer. Klassisk wienerkorv får slåss om uppmärksamheten med thaikorv och viltkorv. Lasse Dahlén ska tillverka en lakritskorv tillsammans med kokboksförfattaren Elisabeth Johansson.

– Vi ska ge oss i kast med att provlaga den nu, säger han.

Tillbehören är förstås också viktiga en sådan här dag. En expert från Skansens bagarstuga visar hur man bakar tunnbröd. Elisabeth Johansson ska utveckla en klimatsmart räksallad att äta med korven i tunnbrödsrullen.

Nytt för i år är en korvauktion i den intilliggande auktionshallen. Matjournalisten Jens Linder finns på plats och håller föredrag om korv och bröd förr och nu.

Strax utanför marknadsplatsen blir det korvgrillning över öppen eld och där hålls även en kurs i hur man täljer grillpinnar.

– Det är en friluftsfest. Vi tycker att korvgrillning är en trevlig vinteraktivitet, säger Maria Printz.

Förra året hade marknaden omkring 3 000 besökare, och arrangörerna tror att det kan bli mer nu om bara vädret håller i sig.

– Vi har fördubblats sedan starten. Mitt mål är att festivalen ska bli lika stor som en korvfestival i Polen. Den håller på i tio dagar, säger Lasse Dahlén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om