De hjälper dig att påverka i Stallarholmen

"En väg in". Så kallas projektet som Stallarholmens nätverk driver för att vara en hjälpande hand när Stallarholmsborna vill tycka till och påverka.

"Vi gör det lättare att komma i kontakt med rätt person och nå ut med sina idéer. Ensam orkar man inte", säger Jaakko Peltola om projektet En väg in. Han syns i mitten, till vänster Jenny Harrysson och till höger Marian Voigt. Alla tre är drivkrafter i Stallarholmens nätverk.

"Vi gör det lättare att komma i kontakt med rätt person och nå ut med sina idéer. Ensam orkar man inte", säger Jaakko Peltola om projektet En väg in. Han syns i mitten, till vänster Jenny Harrysson och till höger Marian Voigt. Alla tre är drivkrafter i Stallarholmens nätverk.

Foto: Fanny Lindblad

Stallarholmen2022-01-11 04:43

– Vi lämnar inga frågor obehandlade, säger Jaakko Peltola, ordförande i Stallarholmens nätverk.

De driver projektet "En väg in" sedan 1 september 2020, för att öka invånarnas påverkan på och kommunikation med kommunen. Projektet innebär att Stallarholmsborna kan kontakta nätverket via mejl, sociala medier eller ringa mellan klockan 8 och 16 för att ställa frågor, komma med synpunkter eller nya initiativ i Stallarholmen.

– Vi gör det lättare att komma i kontakt med rätt person och nå ut med sina idéer. Ensam orkar man inte. Exempelvis om man är nyinflyttad och har många nya idéer om vad som kan göras i byn, så kan det vara svårt att påverka själv. Då kan man kontakta oss så att vi kan skicka frågan till rätt instans, följa upp vad som händer och hjälpa till att sätta igång och driva projekt, säger Jaakko Peltola.

undefined
Stallarholmens nätverk träffas på måndagar klockan tolv för lunchmöte. Stallarholmsbor som kontaktat En väg in med önskemål och idéer blir vanligtvis också inbjudna.

Förra veckan skrev tidningen om ett förslag som Stallarholmens nätverk snappat upp genom En väg in. Önskemålet är ett motionsspår som Stallarholmsborna suktar efter. Nätverket undersökte frågan och försökte få igenom förslaget genom att hitta potentiell mark för motionsspåret och knyta kontakt mellan markägare och kommunen.

– Dagligen hör folk av sig om allt möjligt. Någon kan fråga om det blir julmarknad i år och vissa hör av sig för att de är upprörda över Stallarholmsbron, berättar verksamhetsledaren Marian Voigt som tillträdde sin nya post på måndagens möte med Stallarholmens nätverk.

undefined
"Vi vill att folk ska bli sedda och få sina önskemål tillgodosedda", säger Marian Voigt.

Samma dag firar Jenny Harrysson sin första arbetsdag som chefredaktör på tidningen Gilla Stallarholmen. Hon ser En väg in som en källa till redaktionellt innehåll.

– Från tidningens perspektiv blir det en bra kanal för att få inspiration till vad folk undrar eller är oroliga för, men vi kan också vara en del av att följa upp och berätta hur det går, säger hon.

undefined
Jenny Harrysson är ny chefredaktör på tidningen Gilla Stallarholmen: "Det är jättespännande så klart. Jag saknar ord. Det är en spännande utmaning och något jag sett fram emot sedan i höstas."

Projektet är en bidragande faktor till att Stallarholmens nätverk fick ta emot utmärkelsen årets landsbygdsgrupp 2021 från Hela Sverige ska leva Sörmland. Motiveringen lyder: "Nätverket har bland annat skapat ett lokalt callcenter ""En väg in", som underlättar för transport av initiativ och idéer."

I nuläget arbetar nätverket med ett förslag som flera Stallarholmsbor mejlat dem om. De har önskemål om att det ska öppnas en butik som säljer lokal mat.

– Det är en lång process, säger Jaakko Peltola om butiken.

undefined
"De som ringer till En väg in hör av sig om allt möjligt. De har bland annat kommit med önskemål om organiserad samåkning, reparation av bron och motionsspår", berättar Jaakko Peltola, ordförande i Stallarholmens nätverk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!