Först till kvarn gäller för självplockarna

När självplocket börjar i dag, gäller det att passa på. De röda gubbarna kan nämligen ta slut snabbare än blixten. – Just nu ser det skapligt ut med skörden, men det är helt väderbetonat och kan ändras fort, säger bärodlaren Lars Fredriksson.

Stallarholmen2009-07-02 06:30

Det ihållande högtrycket är långt i från en optimal situation för jordgubbsodlaren.

– Nej, det här är för varmt, nu mognar de för snabbt så att de inte hinner växa ut. De blir mindre och plantorna mår inte så bra. Det optimala är 20–22 grader och växlande molnighet, säger Lars Fredriksson och tittar ut över det ett och ett halvt hektar stora jordgubbsfältet på Klippinge gård, som han och frun Marzenna Duraj-Fredrikssons driver tillsammans.

Vädret avgör skörden
En säsong varar i tre till fem veckor och är helt väderberoende. Jordgubbarna kommer i omgångar, mycket hinner hända på ett dygn.

– Det är omöjligt att säga hur skörden blir, förrän säsongen är slut. Det är så mycket som kan hända, det kan se perfekt ut och man tycker att man har guldläge. Men så plötsligt kommer det en hagelskur i tio minuter som kan förstöra allt. Men just nu ser det skapligt ut, säger Lars.

Det absolut bästa skördeminnet som familjen varit med om är 2007, då det fanns drivor med stora mogna jordgubbar. Marzenna jämför de bärens storlek med äpplen.

– Allt var klockrent, bären såg ut som de gör på reklambilder, men en sådan skörd får man högst en gång vart tionde år, så det är kul att varit med om det, säger Lars.

Läs hela artikeln i torsdagens papperstidning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om