Gamla Selaöhemmet får nya invånare

I höstas sålde kommunen det nedlagda äldreboendet Selaöhemmet för att sedan hyra tillbaka det igen. Nu ska byggnaden användas som bostad för människor som inte har någonstans att bo.

OB-husbyholm2.jpg

OB-husbyholm2.jpg

Foto:

Stallarholmen2016-01-18 18:01

Slipdamm, skurhinkar och stora möbelkartonger. Än är det inte riktigt beboeligt i det som tidigare var Stallarholmens äldreboende.

– Men det har blivit mycket bättre sedan i vintras. Nu finns det nya kök i gemensamhetsutrymmena och bråte har forslats bort, säger Eva Thornell som visar runt i lokalerna.

Hon har anlitats av kommunen för att se till att möbler och annan inredning kommer på plats innan inflytt, men det är fastighetsägaren som har renoverat. Allt verkar inte hinna bli klart innan det blir februari och kommunens hyreskontrakt börjar gälla. Men tillräckligt mycket hoppas hon ska finnas på plats för att människor som av olika anledningar saknar tak över huvudet ska kunna flytta in, några i taget.

Namnet Selaöhemmet hör nu till det förgångna. I byggnaden som tidigare innehöll äldreboendet ryms nu Husbyholms stödboende och Husbyholms genomgångsboende.

– Stödboende är en ny boendeform inom socialtjänsten för ungdomar i åldern 16–20 år. De som vistas i ett stödboende ska klara sig ganska mycket själva, och kraven på bemanning är lägre än på ett HVB-hem, säger Therese Linejung som är enhetschef inom socialtjänsten i Strängnäs.

I det här fallet ska det bli hem för ett tiotal ensamkommande flyktingungdomar i 16–20-årsåldern.

Den andra delen av byggnaden, helt åtskild från stödboendet, innehåller trettio lägenheter som ska utgöra ett genomgångsboende. Som namnet antyder är det tänkt att vara en kortsiktig lösning.

– Det är för människor som av olika skäl inte får ett eget bostadskontrakt. Det ska vara en kortare period tills dess att personen har hittat någon annanstans att bo, säger Therese Linejung.

Hon berättar att det finns många anledningar till att en person inte har ett boende. Det kan handla om betalningsanmärkningar eller ett tidigare missbruk som gör att personen inte betros med ett vanligt hyreskontrakt. Det kan också vara en separation eller plötslig arbetslöshet som har påverkat ekonomin så till den grad att personen inte har råd att betala hyran. Då är vägen in på bostadsmarknaden lång och svår. I dagsläget löser kommunen det bland annat genom att hyra platser på vandrarhem, en lösning som är mycket dyr i längden.

– Problemet är att det är brist på lägenheter. Det vet ju alla som har försökt flytta hemifrån nyligen, säger Mattias Lundin som ska arbeta som vuxenstödjare på Husbyholm.

Hans jobb blir att stötta de boende och hjälpa dem att till exempel ansöka om skuldsanering eller andra åtgärder så att de kan få ett eget boende så snart som möjligt. Han ska, tillsammans med gruppledaren Janniche Lövgren och tre andra, utgöra personalstyrkan på Husbyholm.

– Det finns ingen bemanning nattetid men då kan de som bor här ringa om de behöver hjälp. Vi har beredskap dygnet runt, säger Therese Linejung.

All respons från närboende har dock inte varit positiv. Enligt Therese Linejung har det spridits rykten på internet om att lokalen ska fyllas av hundratals flyktingar. Det är en myt som hon vill punktera.

– Det stämmer inte. Vi har tio rum för ensamkommande unga. Tanken är att de ska bo en i varje rum. Det skulle kunna bo flera i varje rum om behovet finns, men behovet ser inte ut så just nu. Vi har ingen sådan kö, säger hon.

Kommunen har haft tre informationsmöten med boende i närområdet, och där har de märkt att boendet är en het fråga i området. Några är oroliga för att det ska röra sig missbrukare och människor med allvarliga psykiska sjukdomar i deras kvarter. Men något sådant är det inte frågan om, enligt Therese Linejung.

– Det görs boendeutredningar av socialsekreterare tillsammans med bostadshandläggare. De bedömer vilka som är lämpade att bo här, säger Therese Linejung.

De som ska bo på genomgångsboendet får inte ha något pågående missbruk, och måste följa boendets regler. Annars informeras socialsekreteraren.

– När boendet kommit igång kommer de närmaste grannarna åter att bjudas in till ett möte för att vi ska kunna svara på frågor. Det är först när vi har kommit igång ordentligt som vi vet hur vår planering fungerar. Om den inte gör det så kommer vi att vidta åtgärder för att det ska bli bra för alla, säger Therese Linejung.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om