I delar av Stallarholmen har invånarna rapporterat om missfärgat vatten i kranarna, ett återkommande problem som väckt frustration bland boende i området. Till exempel noterade de boende på Dalkarlsvägen att vattnet var brunaktigt i förra veckan. Bostadsrättsföreningen HSB har ännu inte identifierat orsaken till färgförändringen och uppger att de själva inte genomfört några reparationer eller andra åtgärder som kan förklara fenomenet.
Malin Söderlund, som bor i ett av de drabbade områdena, är orolig för att använda vattnet för sin bebis och sina husdjur, särskilt under varma dagar.
– Jag har ett spädbarn hemma på två månader som får ersättning som blandas med vatten och jag har även djur. I den här värmen vågar jag varken dricka vattnet eller bada mitt barn i det.
Sevab, leverantören av vatten i området, har publicerat ett felmeddelande på sin hemsida med information om det missfärgade vattnet och att felsökning pågår.
Marie Kendorf, en annan boende i området, berättar hur det gulaktiga vattnet påverkar deras vardag.
– Vattnet är mer eller mindre gult varje dag. Vi köper flaskvatten i affären och får spola bort mängder med vatten som vi dessutom får betala för, säger Marie Kendorf. Hon tillägger att de inte kan tvätta vit tvätt då allt blir gulfärgat. Deras vita tröjor, skjortor och blusar har blivit förstörda, och deras toaletter ser ut som om de glömt att spola.
– Har man ersättningsanspråk så får man komma in med dem. Om man känner att man vill ha ersättning. Så tittar vi på det och bedömer det specifika ärendet, förklarar Andreas Bander, som är distributionschef för vatten och avlopp för både ESEM och Sevab.
Maria Hakala, labbchef på ESEM, Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö, svarar på kritiken:
– Det är väl ingen som vill dricka vatten som är pissgult, men vi får rekommendera kunderna att spola tills vattnet blir klart. Det handlar förmodligen om att det är stillastående vatten i ledningarna.
Men trots detta får vissa fortfarande inte klart vatten ur sina kranar.
– Det är väldigt beklagligt att boende har det såhär, det låter ju inte bra, det tycker inte jag heller, säger Maria Hakala, som är labbchef på ESEM.
Andreas Bander bekräftar att de är väl medvetna om problemet med missfärgat vatten i Stallarholmen.
– När det blir riktningsförändringar och hastighetsförändringar i vårt ledningsnät, beroende på förbrukningsmönster eller större uttag av olika anledningar, kan vattnet i ledningarna ändra riktning och då kan det driva med sig lite beläggningar som finns i ledningarna. Det är det som gör att det blir missfärgat, förklarar han.
Andreas Bander tillägger att det inte finns någon snabb lösning på problemet och uppmanar invånarna att låta vattnet stå på en i sina kranar inomhus, nära mätaren för att försöka rensa systemet. Han betonar att även om vattnet kan se olämpligt ut så är det generellt sett inte farligt att dricka.
– Vi är trygga med att vattnet är tjänligt utifrån ett hälsoperspektiv. Vattenprover tas ju regelbundet för att säkerställa vattnets kvalitet, svaren på dessa prover tar vanligtvis två dagar att få. När vattnet ser annorlunda ut, är det oftast på grund av höga nivåer av järn, vilket gör att vattnet kan se brunaktigt eller missfärgat ut. Det är inte farligt om man får i sig, men det ser inte trevligt ut. Så det är bäst att undvika att använda det tills det blir klart igen, förklarar han.
Marie Kendorf berättar att hon nu har köpt ett vattenfilter till kylskåpet, men hon tycker fortfarande att det är otäckt att dricka vattnet.
– Åker jag in till Strängnäs så fyller jag mina flaskor där, säger hon.
Enligt flera källor har invånare som bor vid Östa upplevt att vattnet varit både gult och tjockt i konsistensen. Detta trots att det finns nya ledningar i området. De beskriver kranvattnet som en gul sörja.
– Det är beklagligt att situationen är så här för de boende. Det är klart att vi ska lyssna på våra kunder, absolut det är viktigt, säger Maria Hakala och tillägger att det är något som hon ska lyfta till sin chef.