Hantverksintresset viktigt för sadelmakarna

Anna Isberg och Vendela Uhrdin driver varsitt sadelmakeri i - Stallarholmen. Hantverksintresse, kreativitet och en kärlek till det levande materialet lockade dem till yrket.

STALLARHOLMEN2009-03-02 14:54

Det svarta lädret är perfektionistiskt sammanfogat. Sömmarna ser ut att vara sydda efter lasermått och de små silverornamenten glänser. Körselen som hänger i Anna Isbergs stall tog åtskilliga timmar att göra. Den är också hennes prisbelönta gesällarbete som hon visade upp som klar sadelmakare i höstas. Nu har hon precis startat företag Gylla Läder hemma på gården i Nybble utanför Stallarholmen.

– Jag arbetade som revisor, men ville göra något kreativt och arbeta med händerna i stället, förklarar Anna Isberg om varför hon gick den treåriga utbildningen på sadelmakeriskolan i uppländska Tärnsjö.

Arbeta praktiskt

Några kilometer bort driver Vendela Uhrman sadelmakeriet De Zooto. Hon gick också i Tärnsjö, men slutade utbildningen innan Anna Isberg och har hunnit driva sitt företag i några år. Hantverket lockade också henne till yrket.

– Jag är dyslektiker och redan under skoltiden var jag inställd på att arbeta med något praktiskt. I sadelmakeriet kan jag kombinera mitt intresse för djur, att träffa människor och att arbeta med hantverk, säger Vendela Uhrman som förutom egen tillverkning främst inriktar sig på att prova ut och stoppa om sadlar och annat som har med hästar att göra.

Kanske det som man i första hand också förknippar med ordet sadelmakare. Men en titt in i Anna Isbergs verkstad ger en bredare bild av det månghundraåriga yrket.

– Också gamla tiders sadelmakare tillverkade allt möjligt i läder. Man måste inte vara hästintresserad, säger Anna Isberg, som tycker att just bredden är vad som gör yrket roligt.

På hyllorna i hennes sadelmakarverkstad finns allt från små skinnmössor och läderinbundna skrivböcker till portföljer och inklädda bordsskivor. Läder av nötkreatur är vanligaste materialet, men hon visar också upp en skrivbordsunderlägg med en yta av renläder.

Samarbetar i mycket

Att de är två verksamma inom ett smalt yrke på en liten ort går inte att bortse ifrån. Men kunderna finns över hela Sörmland, säger Vendela Uhrman, och det gäller att komma bort från konkurrenskänslan som ibland finns hos sadelmakare. I-stället försöker de båda företagen samarbeta allt mer.

– Vi hör av oss till varandra med råd och tips och beställer varor ihop, säger Vendela Uhrman.

Att direkt livnära sig på sadelmakeriet är knepigt ibland.

– Första året kan man helt räkna bort. Nu har jag en del fasta kunder. Det går inte runt ekonomiskt, men det är kul att komma ut och träffa folk, säger Vendela Uhrman.

De berättar att många har svårt att förstå varför en handgjord sadel eller skinnväska är så mycket dyrare än en butiksköpt.

– Men en sadel tar lång tid att göra, runt 120 timmar, uppskattar Anna Isberg.

– Sedan använder vi helst vegetabiliskt garvat läder som är lite miljövänligare och materialet i övrigt är inte heller billigt, så slutnotan blir kanske 25 000 kronor, fyller Vendela Uhrman i.

Vill utöka företagen

Båda har planer på att utveckla sina verksamheter. Bilklädslar är en viktig inriktning för sadelmakare och något som Vendela funderar på att utöka sitt företag med.

– Jag ser en marknad bland dem som till exempel har en gammal amerikanare och vill ha en specialsydd läderklädsel i den. Det finns inte så många som gör sådant i dag, säger Vendela.

Anna ser i stället en annan väg som möjlig. Just nu utbildar hon sig inom inredningssadelmakeri, allt från bordskivor till läderklädda ledstänger.

– Intresset för att inreda med läder är på uppgång och jag hoppas kunna samarbeta med olika inredningsföretag i framtiden, säger Anna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om