300 kilo sättpotatis anlände nyligen till Stora Lundby gård på Selaön. När jorden har blivit tillräckligt varm, normalt i början av maj, ska åtminstone 32 personer sätta den i rader på åkern som vetter mot landsvägen. De är alla del av den tillsammansodling som Klimatverket, en grupp inom Stallarholmens nätverk, startade förra året.
– Vi är alla amatörer, mer eller mindre. Sedan finns det en skala. Såna som jag själv, I'm in it for the potatoes. Och såna som tycker det är trevligt med det sociala. Det finns plats för alla, säger Kristina Edström som har odlat hemma på tomten i 20 år.
Det är Maria Printz och hennes bror Andreas Printz som äger familjegården Stora Lundby. Maria Printz, som själv är med i Klimatverket, ser tillsammansodlingen som ett sätt att öppna upp platsen för fler människor och mer verksamhet.
– Jag har ingen större erfarenhet av odling. Brorsan är jordbruksutbildad och är bra på alla nya och gamla maskiner som finns här, säger hon och berättar att gårdens äldre maskinpark ska dammas av i år.
I fjol användes en annan åker på Stora Lundby. Nu blir det i stället en plätt som ligger närmare gårdens maskinhall. Regnvatten kommer att samlas upp från dess tak, för att underlätta bevattningen.
– En tuff läxa från förra året är hur utlämnad man är till väder och vind, säger Kristina Edström.
Hon minns en kall vår och torr sommar, och konstaterar att fjolåret nog hade en "förfärlig missväxt" jämfört med vad som kunde ha blivit resultatet om förutsättningarna varit mer gynnsamma.
– Men det blev ju absolut potatis ändå. Potatis är en bra gröda för nybörjare. Det är svårt att misslyckas helt och hållet, säger hon.
Anmälan till tillsammansodlingen är fortfarande öppen. En andel ger en cirka 20 meter lång rad och sex kilo sättpotatis, fördelat på de ekologiska sorterna Annabelle och Princess.
– Förra året hade jag tre rader. Just nu äter vi det sista av den potatisen, säger Emma Melin Moran vars familj för närvarande består av två vuxna och två barn.
Intill potatislandet, i en solfjäderformad båge runt en holme mitt i åkern, ska det också anläggas kilar med odlingslotter där den som köper en andel får odla vad som helst.
– Man ska inte underskatta den sociala aspekten, och det är väldigt roligt att det går att göra det här tillsammans på landsbygden, säger Maria Printz.