– Det visste jag redan! säger förstaklassaren Embla Halonen, när hon just fått ett bra tips om hur en kanin blir lugn; man håller för dess ögon.
Däremot har hon lärt sig flera andra viktiga saker denna höstlovsdag på Odensicke gård på Selaön.
– Man ska vara väldigt lugn och ansvarsfull, annars kan det hända att ett djur springer i väg och dör, förklarar hon innan det är dags att lämna kaninerna för nästa djurstation av dagens sju, kossorna.
Embla Halonen, som till vardags går i klass 1 på Vendelsömalmskolan, har tagit stort intryck av att djur bör behandlas ansvarsfullt. "Om man inte är väldigt lugn och ansvarsfull kan djuren springa i väg och dö", säger hon med Junior, en lejonhuvad kanin, i famnen.
Foto: Linda Vikström
I hönshuset lyfter Louise Forsbäck, förskolläraren som blev företagare och ordnar allt från barnkalas till spökvandringar och djurskötardagar, upp en höna inför fem barn med stora ögon och kärleksfulla händer. Gissningarna haglar när hon frågar om någon vet hur lång tid det tar innan kyckling är redo att lämna ägget.
– Tre veckor! Och visst kan man tro att det där är en tupp, med den fina kammen på huvudet, men det är faktiskt en höna. Det kan man se på den långa stjärtsvansen, säger Louise Forsbäck.
"Tanken är att det inte bara ska vara "klappa djur", utan att barnen ska lära sig vad det innebär att ha djur. Vi pratar även om allvarliga saker som slakt", berättar Louise Forsbäck som ordnat Djurskötare för en dag i sju år, men aldrig tidigare på just höstlovet.
Foto: Linda Vikström
Ute i hönsgården får barnen var sin liten spade att gräva mask med och hönsen samlas runt dem och pickar glatt. Mest tålamod med grävandet visar Emmelie Österberg, som går i klass 8 på Thomasskolan.
– Jag är djurvän och vill jobba med djur när jag blir stor, säger hon.
Snart är det dags för dagens höjdpunkt, för många, häststationen och ridningen.
"Jag älskar att umgås med djur", berättar Emmelie Österberg som går i klass 8 på Thomasskolan, som till hönornas glädje visar sig vara en hejare på att gräva efter mask.
Foto: Linda Vikström
"Jag har lärt mig att man ska vara försiktig med hönor som har kycklingar, för de kan bli arga", berättar Viveka Reja som går i klass 4 på Gripsholmsskolan.
Foto: Linda Vikström
Barnen lyssnar med stora öron och klappar med mjuka händer. Under dagen får de träffa hästar, kor, får, höns, kaniner, hundar och katter.
Foto: Linda Vikström
"Ull! Här på marken!" Ninya Matalama, som går i Lönneberga förskoleklass, hittar en ulltuss utanför fårhagen.
Foto: Linda Vikström
"Titta, äggen är gröna – och blåa!" Förstaklassarna Lovisa Glennemo och Sofia Kumza känner på äggen som just värpts.
Foto: Linda Vikström