Han vill se ändrade regler kring cykelparkeringar

Vid all form av nybyggnation reglerar kommunen via sin "parkeringsnorm" hur många parkeringsplatser som bör finnas i anslutning till bygget. Men parkeringsnormen innefattar bara parkeringsplatser för bilar, inte cyklar – något cyklisten Johan Rudborg blev varse om när han flyttade in i sin nybyggda hyresrätt i Stallarholmen.

Johan Rudborg flyttade till Stallarholmen i fjol. "Vi stod där, tillsammans med alla andra nyinflyttade, med våra cyklar på parkeringen och tittade förvirrat på varandra när vi insåg att det inte fanns någonstans att ha dem", säger han.

Johan Rudborg flyttade till Stallarholmen i fjol. "Vi stod där, tillsammans med alla andra nyinflyttade, med våra cyklar på parkeringen och tittade förvirrat på varandra när vi insåg att det inte fanns någonstans att ha dem", säger han.

Foto: Oscar Stomberg

Stallarholmen2024-02-26 06:17

Johan Rudborg flyttade i höstas in i en av de nybyggda lägenheterna på Dalkarlsvägen i Östaområdet i Stallarholmen.

– Vi flyttade in i september när det var klart. Då stod vi där, tillsammans med alla andra nyinflyttade, med våra cyklar på parkeringen och tittade förvirrat på varandra när vi insåg att det inte fanns någonstans att ha dem, säger han.

Förvirringen fortsatte när det framgick att byggherren initialt inte hade några planer på att ordna någon form cykelparkering eller -skjul. Johan Rudborg undersökte då saken för att ta reda på vad som egentligen gäller kring cykelparkeringar i kommunen och fann att det inte fanns några krav på sådana.

– Det måste vara ett visst antal bilparkeringar däremot, det är viktigt. Så det måste de förhålla sig till.

undefined
"Det behövs ju bara fyra trästolpar och ett tak, liksom. Det är ingen stor grej egentligen", säger Johan Rudborg. Den här cykeln har han fått okej från grannen att ställa utanför dennes dörr.

Det finns andra kommuner som har krav på parkeringsplatser för både bil och cykel i nybyggnation. Johan Rudborg kontaktade Strängnäs kommun för att ta reda på exakt vilka regler som gäller här. Svaret blev att enligt den parkeringsnorm som kommunen satt gäller tolv bilparkeringsplatser per 1 000 kvadratmeter boarea.

"Vad gäller cykelparkering finns det i dagsläget inga direkta krav inom kommunen", stod det vidare i mejlet från kommunens byggenhet.

Parkeringsnormen för kommunen går att hitta i "Trafikplan 2000" som antogs i december 2001.

Ett drygt årtionde senare publicerades "Trafikstrategi Strängnäs kommun 2040". I den står bland annat att cykelparkeringar "i anslutning till arbetsplatser, köpcentrum och bostadsområden är andra viktiga förutsättningar för individens möjlighet till att kunna förändra sitt transportslag" och att "en förändring i parkeringspolitiken behövs med bland annat en förändrad parkeringsnorm".

undefined
Johan Rudborg har några av hushållets cyklar under presenning på balkongen. En kanske inte helt optimal lösning ifall man snabbt vill ge sig iväg på en cykeltur.

Johan Rudborg och hans fru har lämnat livet som bilister bakom sig och färdas i dag primärt via cykel eller med kollektivtrafiken.

– Vi har gjort som det står i de stora orden i kommunens dokument, att vi ska flytta över från biltrafik till cykel- och kollektivtrafik. Vi försöker leva som kommunen tycker att vi ska göra framöver, men det är inte så lätt.

Hur är det att vara cyklist i kommunen på det hela taget?

– Det är ingen höjdare.

Än svårare blir det när man inte har någonstans att ställa cykeln.

undefined
Så här har några av grannarna valt att parkera sina cyklar. Trots att den smala trappan inte ger mycket till skydd mot vädret är det kanske ändå bättre än alternativet?

– Nu står vi här med massvis med nybyggda bostadsområden och fortfarande har man liksom inte fått med de där små orden som behövs i den faktiska föreskriften som byggherrarna ska hålla sig till, säger Johan Rudborg och fortsätter:

– Det är klart det finns byggherrar som är lite mer framsynta och fixar sådant på eget bevåg, men egentligen ska det finnas regler för det på samma sätt som det finns för bilparkeringar. Annars blir det lite kaosigt.

För att se till att cykelparkeringar berörs i kommunens parkeringsnorm har Johan Rudborg skrivit ett e-förslag om att inkludera detta. I skrivande stund har det 33 underskrifter och kommer därför tas upp på nästa sammanträde för kommunfullmäktige som är på måndag den 26 februari.

Har du förberett någon presentation inför fullmäktige?

– Man får tre minuter att presentera förslaget om man vill, och det tänker jag självklart göra. Då får man vara där och visa att det är viktigt för oss medborgare. Annars blir det bara några konstiga ord på ett papper som de kan gäspa lite åt och skicka vidare.

undefined
Johan Rudborg menar att man bara behöver ändra i parkeringsnormen lite grann för att se till att den även inkluderar cykelparkeringar.
Förslaget i sin helhet:

Kommuner äger laglig rätt att reglera krav på parkering av "fordon" vid nybyggnation. Fordon definieras som såväl cykel som bil. Lagstöd för detta redogörs för på Boverkets hemsida. För att underlätta för byggare har kommuner, också Strängnäs kommun, därför en policy med "parkeringsnorm" vid nybyggnation av bostäder, kontor, skolor m m. Tidigare var det vanligt att dessa parkeringsnormer endast omfattade bilparkeringar. Så är det fortfarande i Strängnäs kommuns policy, medan många kommuner i Sverige sedan länge uppdaterat sina policies till att omfatta också cykelparkering.

Strängnäs kommuns policy för parkeringstal (eller parkeringsnorm som det uttrycks) återfinns i de trafikplaner som togs fram för ca 20 år sedan. 2022 utarbetade Tyréns, på uppdrag av Strängnäs kommun, en separat trafikplan för Strängnäs stadskärna. I den sistnämnda skrivs att en plan för krav på cykelparkeringar vid anläggande av bostäder på kvarterspark skall tas fram. Dock har ingen sådan plan tagits fram under de 2 år som gått sedan dess.

Till en följd av Strängnäs kommuns policy tillåts idag nybyggnation av större bostadsområden som HELT SAKNAR parkeringsmöjlighet för cyklar, medan hela gårdsplaner asfalteras för bilparkeringsplatser. Ett tydligt exempel på detta är nybyggda hyreshus på Dalkarlsvägen 27-29, Stallarholmen.

Detta går på tvärs mot Strängnäs kommuns plan att verka för minskad biltrafik och ökad transport med cykel, kollektivtrafik och till fots, vilket uttrycks i, av kommunen, beslutade klimatmål och i kommunens Klimat- och energiplan.

I många kommuner används numera flexibla parkeringstal där fastighetsägare som erbjuder mobilitetsåtgärder kan minska mängden bilparkeringar. En nyligen publicerad undersökning av samhällsbyggnadskonsulten Tyréns påvisar en minskad efterfrågan på parkeringsplatser om mellan 25 procent och 50 procent i bostadsområden som erbjuder mobilitetsåtgärder. Dessa mobilitetsåtgärder kan t ex vara subventionerade kollektivtrafikkort,  bilpool och/eller utlåning/uthyrning av (el)cyklar och (el)lådcyklar.

FÖRSLAG:

Uppdatera policy för parkeringsnorm till att omfatta krav på cykelparkeringar. Definiera krav på cykelparkeringar så som väderskydd och låsmöjlighet (ramlås) i policyn. Kraven skall gälla i alla kommunens tätorter.

Uppdatera policy för parkeringsnorm till att erbjuda flexibla parkeringstal för bilparkering om mobilitetstjänster erbjuds tillsammans med vägledning om vad dessa kan vara.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!