– Det är här som den bästa gröten tillagas. Du vet, den mentala delen är viktig när det gäller grötkokning.
Nedanför en hage vid Mälaren utanför Stallarholmen har Inge Blomberg renoverat ett vindskjul med eldplats.
– Jag har installerat kameror här också. Det är mycket folk som spionerar och vill komma åt mitt grötrecept sedan jag var med i tävlingen, skämtar han.
Vindskjulet är den plats där Inge Blombergs trivs bäst och där han ofta kokar sin gröt.
I hela sitt liv har närheten till naturen, idrotts- och friluftsliv varit det viktigaste för Inge Blomberg. Han har suttit i styrelsen i Riksidrottsförbundet, han har tävlat i orientering och i flera år har han åkt Vasaloppet. Till frukost äter han gröt.
– Jag kan inte minnas att jag har ätit något annat än havregrynsgröt med lingonsylt. Mina fem barn har alla fått äta gröt under hela deras uppväxt, säger han.
Att tävla i matlagning var däremot något som var nytt för honom tills i början av sommaren.
I juni anordnade Per Carlsson, den regerande svenska grötmästaren tillika Inge Blombergs vän, det öppna svenska mästerskapet i grötkokning. Tävlande från hela landet hade fått kvalificera sig i olika deltävlingar men inte Inge Blomberg.
Per Carlsson hade nämligen smakat på Inge Blombergs gröt och upptäckt hans talang.
– Jag fick ett wildcard till gröt-SM. Bara en sån sak, säger Inge Blomberg och skrattar.
Tävlingens jury bestod av tongivande personer från den svenska grötscenen. Dessutom var världsmästaren i grötkokning på plats för att utse Sveriges bästa havregrynsgröt.
– De hade flygit in den regerande världsmästaren från Skottland. När det var dags för tävlingen tog han på sig en kilt, höll ett tal till grötens ära samt invigde en grötbar. Det var en hårfin gräns mellan ironi och djup seriositet, säger Inge Blomberg.
Under 25 minuter skulle de sex finalisterna koka sina livs bästa havregrynsgröt. Grynen var specialimporterade och fick hämtas ut på posten. I flera timmar blötlades grynen innan det var dags för kokning. Endast salt, vatten och havregryn var tillåtna ingredienser.
Deltagarna gjorde sig redo och ställde upp vid varsin spis, men inte Inge Blomberg. Han valde att koka gröten utanför tävlingsbyggnaden på samma vis som i sitt vindskjul: med hjälp av ett stormkök.
– Jag tänkte att jag måste löpa linan fullt ut. Jag kör mitt race. Det visade sig dock att det inte gick att reglera värmen över stormköket så jag fick tokröra för att det inte skulle bränna fast i bottnen, säger han.
Omrörningen och blötläggningen till trots var det avlagringen i bottnen som sänkte gröten till en andraplats. Dessutom hade världsmästaren invändningar mot Inge Blombergs naturnära grötteknik.
– Det kändes som om han tyckte att jag inte tog det på tillräckligt stort allvar. Jag förstår honom också, han har lagt ner 18 år på det här. Han har kämpat och tränat sig igenom alla bakslag och nederlag för att bli bäst i världen, säger Inge Blomberg.
Till hösten planerar Inge Blomberg att åka till Skottland för att se årets SM-vinnare Per Carlsson tävla i gröt-VM och kanske fånga upp några nya knep. Nästa år hoppas nämligen Inge Blomberg på att det är han som gör Sveriges bästa gröt.
– Hur kul är det att vara tvåa? säger han och skrattar.