Livsmedelsverket riktar hård kritik mot köttbutik i Stallarholmen

Smutsigt handfat, hinnor av köttrester och fett – Livsmedelsverket riktar tuff kritik mot köttbutiken Millert och Dahlén i Gula industrihuset.
– Kritiken känns i vissa fall berättigad men i andra fall något överdriven, säger Lars Dahlén, företrädare för butiken.
Nu riskerar företaget vite.

Köttbutiken i Gula industrihuset får bister kritik av Livsmedelsverket och riskerar ett löpande vite.

Köttbutiken i Gula industrihuset får bister kritik av Livsmedelsverket och riskerar ett löpande vite.

Foto: Lars Kilström

Stallarholmen2024-10-14 13:00

Nyheten i korthet

  • Livsmedelsverket riktar stark kritik mot köttbutiken Millert och Dahlén i Stallarholmen, efter att ha hittat smutsiga ytor och köttrester vid flera inspektioner under 2024.
  • Företagets företrädare, Lars Dahlén, uttrycker oro över framtida kostnadsökningar då verksamheten nu placeras i en högre riskkategori.
  • Livsmedelsverkets Lena Lycken förklarar att företaget riskerar böter om de inte vidtar åtgärder för att rätta till bristerna. En uppföljning sker under oktober.

Under 2024 har Livsmedelsverkets inspektör vid flera tillfällen besökt Stallarholmsbutiken. En affär som håller öppet två dagar i veckan men också sysslar med catering. Millert och Dahlén är dessutom starkt förknippad med Sörmlands matkluster och den regelbundet återkommande Aptitirundan.

– Det är aldrig bra om ett företag inte har koll på sina anläggningar, säger Lena Lycken, teamchef på Livsmedelsverket.

– Grundkravet är att man ska hålla rent.

Efter besöket den 26 januari noterades bland annat följande:

"Det var generellt smutsigt på ytor som man ofta tar på eller i. Till exempel dörrhandtag, kanter på bänkar, lister på skjutdörrar till exponeringsdisken. Det var även smutsigt på utrustning som satt högre upp än huvudhöjd, till exempel ventilationsrör och kabelstegar för elkablage samt elektriska installationer. Golven var smutsiga under bänkar och det låg skräp i hörn, undanskymda ställen under utrustning och bakom benställningar till golvstående utrustning som ugn och rökskåp".

Efter besök även i maj och juli gjordes den senaste uppföljningen 6 september och även då förekom ett flertal anmärkningar mot Millert och Dahlén:

✓ Diskade bleck och kantiner stod staplade på varandra. Kantinerna och blecken var fuktiga och hade en hinna av fett och köttrester.

✓ Det fanns rikligt med köttrester i och under skärmaskinen samt på sågklingan. Enligt uppgifter från personal på plats hade den inte använts under dagen.

✓ I kunddelen var det fuktigt och smutsigt samt köttrester under och mellan skärbrädorna och på bänken till exponeringskylen.

✓ Utmed golvlisterna under bänkar och utrustning i produktionsdelen hittades skräp och köttrester.

✓ Strömbrytare jämte handtag till skåp och kylrum var belagda med en hinna av fett, köttrester och damm.

✓ Under "hacken" i samma kylrum hittades en cirka åtta–tio centimeter lång köttbit.

✓ Handfatet i produktionsdelen var smutsigt.

I protokollet anger inspektören bland annat att "i lokaler med inredning och utrustning som inte hålls rena finns det risk för indirekt och direkt kontaminering av livsmedlen genom damm, köttrester, lösa partiklar och smuts".

Vidare: "Vid varje tillfälle har rengöringen blivit något bättre. Livsmedelsverket gör dock bedömningen att rengöringen av lokaler med inredning och utrustning samt ytor i kontakt med livsmedel fortfarande inte är tillräcklig."

undefined
Livsmedelsverket har under 2024 gjort ett flertal besök hos Millert och Dahlén i Stallarholmen.

– Under oktober månad görs en uppföljning. Då skrivs en kontrollrapport på vilken företaget får yttra sig, det kan till exempel handla om en missuppfattning från inspektörens sida. Sen fattas beslut om vi ska koppla in förvaltningsrätten. Där kan vite på 10 000 kronor per punkt utdömas om föreläggandet inte följts, förklarar Lena Lycken.

Hur vanligt är det att ni möts av syner som dessa vid era inspektioner?

– Det är svårt att svara på. Det händer med regelbundenhet att den här typen av avvikelser finns i olika verksamheter men vi har inte någon statistik som vi kan använda för att säga något om vanligheten.

Hur ser ert samarbete med kommunerna ut? Gör de egna kontroller eller har ni ett tajt samarbete?

– Kommunerna kontrollerar sina verksamheter och vi på Livsmedelsverket våra, säger Lena Lycken.

Lars Dahlén är företrädare för köttbutiken. Frågan är hur han ser på kritiken som Livsmedelsverket har kommit fram till.

– Kritiken känns i vissa fall berättigad men i andra fall något överdriven, säger Lars Dahlén.

Vad kunde ni ha gjort bättre från 26/1–6/9?

– Vi har gått igenom våra rutiner på de punkter som Livsmedelsverket påpekat och kompletterat samt förbättrat dem.

Hinner ni rätta till bristerna inför nästa besök som ska ske denna månad?

– Vi har som sagt förbättrat och kompletterat våra rutiner och åtgärdat de brister som påpekats.

Känner du en oro inför nästa besök?

– En viss nervositet finns naturligtvis, men jag känner mig trygg med de förändringar vi gjort.

Hur påverkas verksamheten just nu av föreläggandet?

– I dagsläget påverkas den inte.

Vad innebär detta på lång sikt?

– På sikt innebär det en avsevärd kostnadsökning för oss gentemot Livsmedelsverket då deras bedömning sätter oss i en annan riskkategori, säger Lars Dahlén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!