Sedan bara några dagar finns tre FIP:are, anställda av Räddningstjänsten i Strängnäs, i Stallarholmen.
Denna vecka är det Max Mortensen, 34, som ligger i beredskap.
– När larmet går så är jag redo att snabbt sticka hemifrån, jag har fem minuter på mig, säger 34-åringen.
Stallarholmens brandstation (belägen i korsningen Dalkarlsvägen–Genvägen) och dess styrka avvecklades för fyra decennier sedan.
Nu har de fått en slags efterföljare i FIP:arna.
– Vi har anställt tre killar i Stallarholmen och söker flera. Just nu är var fjärde vecka på schemat vakant. Då får vi klara oss utan FIP:are här, säger brandinspektören Joakim Karlsson.
Både han och kollegan Johan Gagnert finns med vid intervjutillfället där Max Mortensen får presentera sig:
– Jag bor på Selaön med sambo och två barn. Hit till Stallarholmen flyttade vi kring millennieskiftet. Min pappa arbetade som brandman och tanken på att gå i hans fotspår har alltid funnits där.
Eter att tidigare ha jobbat som hantverkare – främst plåtslagare – sökte Max in till MSB (myndigheten för samhällsskydd och beredskap) i Sandö där han under två år studerar skydd mot olyckor.
– Nu har jag kommit drygt halvvägs. När jag är klar är förhoppningen att kunna söka mig till Räddningstjänsten i Strängnäs.
Även om han pluggar på distans tillbringar Max var femte eller sjätte vecka på skolan utanför Kramfors. Då bor han på internat.
Väl hemma igen är det undervisning via Teams och självstudier som gäller.
För att kunna extraknäcka som FIP har Max gått en utbildning på stationen i Strängnäs.
– Vi hade två sammanhängande veckor med bland annat akut omhändertagande, avspärrningar vid trafikolyckor och hur man agerar vid brandförlopp på schemat.
Instruktörer var bland andra enhetschefen Sara Aldrin och Joakim Karlsson.
– Vi har lärt dem allt vi kan. Att ha FIP:are i Stallarholmen blir väldigt värdefullt. Som första person på plats ska man kunna hjälpa till och finnas till hands för människor, säger Joakim Karlsson.
I och med avståndet från stationen i Strängnäs till framför allt ytterområdena på Selaön anser han att Max och dennes kolleger kommer att kunna göra stor nytta.
– De kan stoppa eller fördröja ett händelseförloppet. Deras insatser köper oss tid, säger Joakim Karlsson.
Max och övriga FIP:are får nu dela på en före detta terrängbil från Åkers styckebruk i vilken utrustning som borrmaskin, pulverlans, sjukvårdsväska, frälsarkrans, rökskydd, avstängningsmaterial för olyckor samt fyra pulversläckare förvaras.