Med hjärtat i Stallarholmen

Entreprenör, mathantverkare och lokalpatriot. Jordbruksdottern Maria Printz brinner för att bygga upp något speciellt i det gula industrihuset.

Stallarholmen2016-08-13 07:03

Solen gassar på uteserveringen. Mellan bänkarna kommer Maria Printz, med ett raskt tempo och brett leende hittar hon en skuggplats och slår sig ned.

– För mig handlar det om att utveckla Stallarholmen. I stället för att skicka iväg produkter vill jag få hit folk, säger Maria Printz

Hon är född och uppvuxen på Selaön där hon fortfarande bor kvar med sina barn och sambo.

– Mina föräldrar kom till Sverige som krigsbarn och för dem var den här platsen extremt viktig. De kom hit och var tacksamma för det som fanns, säger Maria Printz.

Men hon har inte alltid varit fast i Stallarholmen. Maria Printz studerade till kulturvetare i Stockholm och har också bott i Frankrike, Tyskland och England. Under tiden som student arbetade hon extra inom restaurang och det var där hon hittade sitt kall.

– På de jobben såg jag hur mina chefer hade byggt upp något eget. Det gick jag igång på. Där förstod jag att det är det jag ska göra, skapa något eget, säger Maria Printz.

Nu är det sex år sedan hon startade bageriet och kaféet i Stallarholmen och brödbutiken i Eskilstuna. Verksamheterna sysselsätter tio personer och hon själv är på plats i Stallarholmen dagligen.

– Det blir väldigt mycket jobb. Men jag är bra på att stänga av. Direkt utanför dörren så tänker jag inte på jobbet längre, det tror jag att man behöver, säger Maria Printz.

Hon hälsar glatt på alla som passerar på uteserveringen under intervjun och de flesta stannar till för att utbyta några vänliga fraser.

– Vi odlar den platsen som vi står på och vi ska vara stolta över den. I morse fick jag en flagga i brevlådan. Det är Södermanlands landskapsflagga, säger hon och frågar hur den ser ut.

Hon fyller i själv:

– Den är gul med en sådan där grip på. Du vet, hälften lejon och hälften fågel. Jag ska sätta upp den här. Turister som kommer hit vet ju att de är i Sverige men de borde också få veta vilket landskap de befinner sig, säger Maria Printz.

Hon är drivande i flera organisationer som värnar om näringslivet i närområdet. Själv beskriver hon det som ett engagemang om allt från jord till bord.

– Vi svenskar i matindustrin kommer inte att kunna konkurrera i volymer. Utan vi måste fokusera på smaken och kvaliteten. Det tror jag att många har glömt bort eller inte ens tänkt på, säger Maria Printz.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!