Dags igen att hylla korv och bröd: "En enorm succé"

"Man har tagit den enklaste snabbmaten och visar att det finns ett gigantiskt hantverk bakom", säger projektledaren Rocco Gustafsson om Korv och brödrundan som i år arrangeras den 12 mars.

"Den blev en enorm succé förra året. Det var jättemycket folk ute trots pandemi och restriktioner", säger en entusiastisk Rocco Gustafsson på Sörmlands matkluster om Korv och brödrundan där Printz bageri samt köttbutiken Millert och Dahlén deltar.

"Den blev en enorm succé förra året. Det var jättemycket folk ute trots pandemi och restriktioner", säger en entusiastisk Rocco Gustafsson på Sörmlands matkluster om Korv och brödrundan där Printz bageri samt köttbutiken Millert och Dahlén deltar.

Foto: Montage/Fanny Lindblad Bilder/Rocco Gustafsson

Stallarholmen2022-02-24 06:43

Över 35 producenter kommer delta i Korv och brödrundan i Stallarholmen som anordnas av Sörmlands matkluster den 12 mars. 

– Det är en variant på Korv och brödfestivalen som startade för över tio år sedan i Stallarholmen av Maria Printz och Lars Dahlén, som en hyllning till hantverkskorv och hantverksbröd. Man har tagit den enklaste snabbmaten och visar att det finns ett gigantiskt hantverk bakom, säger Rocco Gustafsson, projektledare på Sörmlands matkluster.

undefined
Korv & brödrundan anordnas på ett mer coronasäkert sätt än festivalen. I år hade Sörmlands matkluster inte tid att ställa om efter att restriktionerna släppte, därför blir rundan (och inte festivalen) av i år igen.

Utöver "snabbmaten" finns andra hantverk att njuta av. Senap, ketchup, såser av olika slag, törstsläckare, sedvanligt fika och andra inslag som producenterna erbjuder.

Centrum för rundan är den plats där festivalen vanligtvis äger rum – Gula industrihuset i Stallarholmen. Det är en utmärkt plats att besöka för den som vill hinna med så många mathantverk som möjligt, tycker Rocco Gustafsson. På plats genomförs även föreläsningar med det självklara hantverkstemat – korv och bröd.

I närheten infinner sig Stallarholmens brygghus, Megs kök och Solkant kafferosteri. Vid Gula industrihuset står Köttbutiken Millert och Dahlén, Frankly, Raba sweet, Bettans gröna hörn och Printz bageri – som serverar korvpizza.

undefined
"Brödet och bullarna är vårt fokus i Korv & brödrundan. Det kommer finns korv i vårt goda surdegsbröd med egengjorda pålägg som räksallad, majonnäs och ketchup", säger Viktoria Eriksson på Printz bageri i Gula industrihuset, Stallarholmen.

– Vi tänker starta vår vedugn på gården och baka utomhus. Vår intention är att vi kommer ha korv från Millert och Dahlén på den. Sen är den förstås på surdegsbotten eftersom vi är ett ekologiskt surdegsbageri. Vi tänker oss en liten pizza om man även vill ha plats för en korv från något annat stopp på vägen, säger Viktoria Eriksson på Printz bageri.

En bit utanför Stallarholmen öppnar Äleby gård dörrarna för att servera korv baserad på viltkött och för försäljning i sin gårdsbutik.

– Det kommer även bli lite öppen eld, matlagning ute och servering utomhus, säger Patrik Arneke, kock och matkreatör på Äleby gård.

undefined
Lars Dahlén, Maria Printz och Patrik Arneke. Alla är engagerade i matkulturen i Sörmland. De två förstnämnda initierade Korv & brödfestivalen som vanligtvis äger rum vid Gula industrihuset i Stallarholmen.

Det finns massvis med fina ställen att besöka. Men Stallarholmens centrum är något att prioritera, rekommenderar Patrik Arneke, liksom Magdakullan utanför Eskilstuna.

Utöver ovan nämnda producenter är, inom kommunen, Gripsholms värdshus och Hornuddens trädgård med som aktörer.

– Mycket av verksamheten sker utomhus. Folk får köpa korv och bröd och grilla med sin familj eller att producenten grillar åt dem, säger Rocco Gustafsson som själv ser fram emot att besöka Taxinge krog och bryggeri.

undefined
Vilken korvvariant är din favorit? I rulle? På pizza? I surdegsbröd? Kanske i vanligt bröd? Du har chans att ta reda på det den 12 mars.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!