Över 35 producenter kommer delta i Korv och brödrundan i Stallarholmen som anordnas av Sörmlands matkluster den 12 mars.
– Det är en variant på Korv och brödfestivalen som startade för över tio år sedan i Stallarholmen av Maria Printz och Lars Dahlén, som en hyllning till hantverkskorv och hantverksbröd. Man har tagit den enklaste snabbmaten och visar att det finns ett gigantiskt hantverk bakom, säger Rocco Gustafsson, projektledare på Sörmlands matkluster.
Utöver "snabbmaten" finns andra hantverk att njuta av. Senap, ketchup, såser av olika slag, törstsläckare, sedvanligt fika och andra inslag som producenterna erbjuder.
Centrum för rundan är den plats där festivalen vanligtvis äger rum – Gula industrihuset i Stallarholmen. Det är en utmärkt plats att besöka för den som vill hinna med så många mathantverk som möjligt, tycker Rocco Gustafsson. På plats genomförs även föreläsningar med det självklara hantverkstemat – korv och bröd.
I närheten infinner sig Stallarholmens brygghus, Megs kök och Solkant kafferosteri. Vid Gula industrihuset står Köttbutiken Millert och Dahlén, Frankly, Raba sweet, Bettans gröna hörn och Printz bageri – som serverar korvpizza.
– Vi tänker starta vår vedugn på gården och baka utomhus. Vår intention är att vi kommer ha korv från Millert och Dahlén på den. Sen är den förstås på surdegsbotten eftersom vi är ett ekologiskt surdegsbageri. Vi tänker oss en liten pizza om man även vill ha plats för en korv från något annat stopp på vägen, säger Viktoria Eriksson på Printz bageri.
En bit utanför Stallarholmen öppnar Äleby gård dörrarna för att servera korv baserad på viltkött och för försäljning i sin gårdsbutik.
– Det kommer även bli lite öppen eld, matlagning ute och servering utomhus, säger Patrik Arneke, kock och matkreatör på Äleby gård.
Det finns massvis med fina ställen att besöka. Men Stallarholmens centrum är något att prioritera, rekommenderar Patrik Arneke, liksom Magdakullan utanför Eskilstuna.
Utöver ovan nämnda producenter är, inom kommunen, Gripsholms värdshus och Hornuddens trädgård med som aktörer.
– Mycket av verksamheten sker utomhus. Folk får köpa korv och bröd och grilla med sin familj eller att producenten grillar åt dem, säger Rocco Gustafsson som själv ser fram emot att besöka Taxinge krog och bryggeri.