Nya bryggeriet har fått en succéstart

Verksamheten startade på allvar våren 2019. Nu hittas produkter från Stallarholmens brygghus på hotell, restauranger, Systembolaget och i livsmedelsaffärer.

"Roligast är att träffa kunder och sälja", säger Johan Ek som ändå tillbringar mycket tid i Brygghusets produktion i Stallarholmen.

"Roligast är att träffa kunder och sälja", säger Johan Ek som ändå tillbringar mycket tid i Brygghusets produktion i Stallarholmen.

Foto: Lars Kilström

Stallarholmen2020-01-02 12:51

– Det har gått över förväntan, konstaterar Johan Ek – grundare, en av fyra delägare, och som också arbetar nästan heltid inom företaget.

Vi träffas i lokalerna på Garvaregränd mitt i Stallarholmen, men ändå ganska svårfunnet.

Historien bakom detta mikrobryggeri är verkligen udda.

– Jag och min fru Mia reste jorden runt under fyra månader. Vi hamnade på Kuba i en liten by utanför Havanna. När vi en regnig dag satt i en bar träffade vi en kvinna som drev ett bryggeri i Överkalix. Jag tyckte det lät trevligt och vi behöll kontakten, berättar Johan Ek.

Hemma i Sverige beslutade sig kvinnan från Norrbotten för att avveckla verksamheten. Johan Ek med fru begav sig då till Överkalix för att kika på bryggeriet.

– Jag visste knappt hur produktionen gick till. Vi ville ändå ta över hennes bryggeri men transporten skulle bli för dyr.

I stället hade de turen att "snava över" ett ledigt bryggeri i Tyresö.

– Jag fick köpa all utrustning för 800 000 kronor. Naturligtvis behövde vi göra vissa investeringar också, säger 54-åringen som alltså kom över en ledig lokal och kunde sätta igång verksamheten i våras.

– Då hade jag hittat en erfaren bryggare. Vi hyr in honom på timmar. Han åker hit från Nykvarn fyra–fem gånger i månaden.

Johan Ek finns alltid med när bryggaren utför sitt jobb och lär sig mer och mer om hur drycken produceras.

– Jag har alltid tyckt att öl är gott. Men någon fanatiker är jag inte. Det är entreprenörskapet jag gillar, förklarar Johan Ek som lämnade Stockholm för Selaön för fyra år sedan.

– Tidigare jobbade jag bland annat som fastighetsmäklare.

Sortimentet innehåller en mörk lager, en ljus lager, en ipa (Indian pale ale) och en apa (American pale ale). Alla sorterna har namn relaterade till bygden.

– Vi säljer regelbundet på Systembolagen i Strängnäs och Mariefred. Stallarholmens brygghus har i dagsläget ett 30-tal kunder, många av dem i Stockholm. Det är kontakterna med kunderna jag gillar bäst, säger Johan Ek.

Han tror att företaget snart vuxit ur sitt nuvarande högkvarter.

– Vi tittar efter andra alternativ. Visionen är att lite längre fram kunna ha en pump i bryggeriet, så att folk kan sitta här, titta på produktionen och även dricka av ölen.

Brygghuset kan föra tankarna till sjön...?

– Från början var namnet inte givet. Vissa tror att vi sysslar med bryggor. Men Brygghuset börjar sätta sig nu.

Karta: Brogatan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!