Från och med januari 2023 måste alla katter vara registrerade i ett helt nytt register hos Jordbruksverket. För att kunna registrera en katt krävs att den är märkt, antingen med tydlig örontatuering eller med ett chip.
– Det är på tiden, och ett steg i rätt riktning för att öka statusen på katter, säger Anna Fucik, veterinär och vd på Veterinären i Stallarholmen som trots att de nya lagkraven snart är här inte har sett någon ökning av id-märkningar på kliniken.
– Jag vet inte riktigt hur mycket allmänheten har uppmärksammat detta ännu. De som är svåra att nå är de som har äldre katter som gått runt i många år utan märkning. Men vi kör en informationsdrive nu och ska försöka locka in även dem genom att bjuda på glögg och pepparkakor på lucia.
– Ett plus med chipmärkning är att man kan ha en chipstyrd kattlucka så att bara ens egen katt kommer in, eller en matskål som bara en katt med ett visst chip får mat ifrån. Det är bra om en katt behöver gå ner i vikt, säger Anna Fucik.
I dag finns ett flertal olika frivilliga register för katter, men de har inget med det nya hos Jordbruksverket att göra och ingen information kommer heller att föras in därifrån. Alla kattägare måste från och med januari se till att ens katt finns med i det nya registret.
– Det är väldigt bra att det blir ett enda samlat register nu istället för flera olika, säger Anna Fucik som dock är lite frågande inför att lagen gäller från 2 januari samtidigt som registerfunktionen ännu inte är färdig.
Såväl en tydlig örontatuering som chipmärkning kommer att vara tillåtet, men hos Veterinären i Stallarholmen används numera bara chip.
– Men en fördel med tatuering är att den går att läsa av direkt. Det är krångligare att läsa av ett chip, säger Ana Fucik som också berättar att många större häststall samt veterinär och polis ofta har en chipavläsare.
– Det är jätteviktigt att man registrerar sin katt och inte bara märker den, för annars kan man ändå inte få tillbaka sin katt om den kommer bort, betonar Anna Fucik.
Tidningen får följa med in i behandlingsrummet när kattägaren Åsa Jörnemark, 46, från Åker kommer med sju små huskatter som ska besiktas, vaccineras och chippas inför att de flyttar till sina nya hem.
– Det är en kvalitetssäkring att märka och besikta dem, säger Åsa Jörnemark.