– Jag tycker att musteriet är en rolig grej. Det är socialt, man jobbar med kroppen och man får vara ute. Det är familjärt att få jobba med min mamma och pappa och min bästa kompis, säger Annelie Kjellin.
Hon bor på gården i Björkeby, som drivs av hennes man och hans bror. Även hennes bästa kompis, som också har gått in i företaget, bor på gården.
– Jag är lite av en odlingsnörd. Musteriet ligger hand i hand med att kunna ta till vara det som finns på gården, att inget ska gå till spillo, säger Jessica Hildingsson.
Förra året var det generellt ett mycket gott äppelår. Frågan är hur riklig äppelskörden är nu.
– En del träd har gett mycket frukt, andra inget alls. Men det är inget dåligt äppelår och vi är glada över att det ändå blev äpplen under vårt första år som delägare, säger Annelie Kjellin.
– Vi hade 17 kunder som kom den gångna helgen och det är ungefär vad vi hade på en hel höst ett annat år när det var dåligt med äpplen, berättar Anders Björk.
Kunderna kan också bli för många.
– Förra året fick vi sätta stopp. Meningen är att det ska vara en hobby, vi ska inte slita ihjäl oss, säger Anders Björk, som är pensionär liksom Monica.
– Men nu lär vi ju upp två nya. Innan Annelie och Jessica klev in har Ingela och Gunnar Forsberg, som varit med från början i musteriet, valt att sluta i år, fortsätter han.
Den som vill musta sina äpplen ska lämna in minst 50 kilo frukt, vilket motsvarar fem fulla papperskassar.
– Många uppskattar att få tillbaka sina egna äpplen som must. Då vet man att de inte är besprutade, säger Annelie Kjellin.
– Man kan blanda med 25 till 30 procent päron, det blir jättegott. Däremot kan man inte ta med sommaräpplen för det blir bara mos, berättar Monica Björk.
Hon säger vidare att kärnorna behöver vara svarta eller på väg att bli det för att äpplena ska vara mogna.
– Men sedan beror det också på hur söt must man vill ha. Musten blir surare med omogna äpplen. Men om äpplena är övermogna är de svåra att pressa, fyller Anders Björk i.
Hur ska man göra med fallfrukt?
– Lite stötskador går bra. Vi tvättar äpplena och har koll på om något är dåligt, säger Anders Björk.
Musteriet är öppet till slutet av oktober eller så länge som det finns kunder.
– Det har varit himla roligt de här åren vi har hållit på. Vi har träffat så många trevliga människor, säger Monica Björk.