Ökat intresse för närdemokrati

Hur blir det med lokaldemokratin? I Stallarholmen har nu fyra alternativ utkristalliserats och Mariefred har hoppat på tåget. – Vissa saker kan vi göra bättre, för mindre pengar, säger Yvonne Knuutinen, en av drivkrafterna bakom dialogprojektet.

Yvonne.jpg

Yvonne.jpg

Foto:

Stallarholmen2015-06-17 20:00

Hon hänvisar till undersökningar av bland andra SKL, Sveriges kommuner och landsting, som visar att utvecklad närdemokrati ger mer nöjda medborgare. Och det är just formen för hur stallarholmsborna ska få mer inflytande som kommer att diskuteras på torsdagskvällen i Gula industrihuset klockan 19.

Projektet som började i höstas har genererat ett flertal möten. Arbetsgrupper har jobbat med frågan och nu finns fyra förslag: det är bra som det är, vi vill påverka, vi vill bestämma över lokala frågor och, slutligen, vi vill sköta oss helt själva.

– Det sistnämnda innebär att vi blir som en egen kommun, med egna befogenheter, budget och ansvar, säger Yvonne Knuutinen, som också sitter i teknik- och servicenämnden för Miljöpartiet.

Hon är besviken på den enkät om medborgardialog som presenterades på kommunstyrelsen för en månad sedan. Tanken är att invånare ska kunna svara på den, men var den hittas vet hon inte. Också Dag Bremberg och Eva-Lotta Ekelund har reagerat, berättar Yvonne Knuutinen.

– Så nu vill Mariefred göra något likande som vi ska göra.

Två områden pekas ut som stallarholmsborna skulle kunna få mer inflytande över: underhållsfrågor och kulturfrågor. Med Drömfabriken, som Stefan Seidel är ansvarig för, skulle till exempel Stallarholmen kunna bli en samverkanspartner till kommunhuset i Strängnäs.

Under sommaren kommer opinionen i Stallarholmen att checkas av, bland annat med torgmöten. I september blir det folkomröstning. Röstsedeln bifogas i magasinet Gilla Stallarholmen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om